22.3 C
Slatina
joi,4 iulie,2024

Ultimele Articole

CAS Olt: Și persoanele neasigurate pot beneficia de servicii medicale în scopul depistării unor afecțiuni grave, de la 1 iulie

- Advertisement -

Angajații Casei de Asigurări de Sănătate Olt au transmis luni că principala noutate a modificărilor și completărilor Contractului-cadru valabilă din data de 1 iulie constă în introducerea de pachete de servicii de care pot beneficia persoanele asigurate și neasigurate, în scopul depistării unor afecțiuni grave, respectiv afecțiuni oncologice, hepatite cronice B și C, iar la gravidă și HIV/SIDA.

Astfel, de aceste pachete de servicii pentru depistarea afecțiunilor grave pot beneficia de la această dată și persoanele neasigurate.

„Dată fiind gravitatea acestor boli, este imperios necesar să se detecteze cât mai curând cazurile de infectare cu virusurile respective, pentru a se lua măsurile medicale necesare, persoanele depistate ca infectate urmând să beneficieze de acces la terapiile specifice. Medicii de familie vor putea trimite și persoanele neasigurate la analize și la consultații de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care suspicionează că respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică. De asemenea, vor putea emite bilete de trimitere și pentru persoanele neasigurate, în vederea testării acestora pentru virusurile hepatice B și C, precum şi pentru virusul HIV la gravidă, analizele respective urmând să fie decontate de CAS.
Urmare a consultațiilor preventive din pachetul minimal din asistența medicală primară, medicii de familie vor emite pentru persoanele neasigurate bilete de trimitere pentru investigații paraclinice. În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate clinică se vor acorda servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică. Medicii de specialitate din ambulatoriu vor putea de asemenea emite bilete de trimitere la analize și către unitățile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecțiunii oncologice”, se precizează într-un comunicat remis de CAS Olt.

Sursa citată mai arată că furnizorii de servicii paraclinice vor putea efectua și deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate pe biletele de trimitere emise de medicii de familie și de medicii specialiști, iar unitățile spitalicești vor putea deconta serviciile de spitalizare de zi acordate persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, pentru confirmarea diagnosticului.

„Pentru serviciile de diagnosticare oncologică acordate persoanelor neasigurate, finanțarea nu se va face din contribuțiile plătite de asigurați, ci de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. La fel se va finanța și testarea persoanelor neasigurate în scopul depistării hepatitelor cronice B și C, precum și a infecției HIV la gravidă”, se mai precizează în comunicat.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți