32.3 C
Slatina
duminică,14 iulie,2024

Ultimele Articole

Fechet: Crearea unei instituţii unice de control va elimina lacunele de competenţă dintre diversele instituţii din subordine

- Advertisement -

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va crea Garda Naţională de Mediu, Ape şi Păduri (GNMAP), o instituţie unică de control care va elimina lacunele de competenţă dintre diversele instituţii aflate în subordinea ministerului, informează un comunicat al instituţiei, remis marţi AGERPRES.

MMAP a pus marţi în consultare publică proiectul de ordonanţă de urgenţă privind implementarea unor prevederi din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung în domeniul mediului, apelor şi pădurilor, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Potrivit sursei citate, este cel mai amplu proces de reformă administrativă din domeniul mediului,din ultimii 30 de ani

Astfel, se înfiinţează Garda Naţională de Mediu, Ape şi Păduri (GNMAP), prin reorganizarea Gărzii Naţionale de Mediu şi a Gărzii Forestiere Naţionale.

„Crearea unei instituţii unice de control va elimina lacunele de competenţă dintre diversele instituţii aflate în subordinea MMAP. Astfel, vom avea o singură instituţie puternică, capabilă să gestioneze speţe complexe pe toate domeniile de gestionate de ministerul nostru”, a precizat ministrul Mediului, Mircea Fechet, citat în comunicatul ministerului.

Totodată, Garda Naţională de Mediu, Ape şi Păduri preia de la Administraţia Naţională „Apele Române” activitatea de inspecţia apelor şi personalul cu atribuţii de inspecţia apelor. Conducerea GNMAP va fi asigurată de un comisar general cu rang de secretar de stat, ajutat de doi comisari generali adjuncţi cu rang de subsecretar de stat şi un secretar general, numiţi prin decizie a prim-ministrului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Potrivit aceluiaşi proiect de OUG, în vederea asigurării unei gestionări unitare a procedurilor de emitere a actelor de reglementare în domeniul mediului, precum şi pentru administrarea durabilă a ariilor naturale protejate, se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate (ANMAP), instituţie publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, finanţată de la bugetul de stat şi din venituri proprii, aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Această instituţie va fi creată prin comasarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi structurilor teritoriale din subordinea acesteia.

„Această nouă instituţie are rolul de a scurta termenele şi a eficientiza procedurile de avizare, care în prezent sunt foarte greoaie şi complicate. Punem astfel cetăţeanul în centrul procesului de avizare şi ne propunem să uşurăm demersurile persoanelor fizice şi ale agenţilor economici, care vor obţine avize şi autorizaţii într-un singur loc, fără a se plimba cu dosarele de la o instituţie la alta”, a explicat Fechet.

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate este asigurată de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat şi un secretar general, numiţi prin decizie a prim-ministrului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

„Nu în ultimul rând, venim în sprijinul angajaţilor din teritoriu, deoarece acest proces de reorganizare prevede întărirea capacităţii administrative a instituţiilor şi departamentelor teritoriale. De asemenea, prin acest act normativ ne atingem obiectivele în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor bugetare, reducem numărul de demnitari şi posturile aferente cabinetelor acestora şi redistribuim personalul acolo unde este cea mai mare nevoie. Vreau să asigur toţi angajaţii MMAP şi ai structurilor din subordine că avem nevoie de fiecare dintre ei şi că nimeni nu va avea de suferit în urma acestei reforme administrative”, a adăugat demnitarul.

FOTO: INQUAM Photos George Calin

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți