5.2 C
Slatina
marți,3 decembrie,2024

Ultimele Articole

Concursul folcloric „De la Slatina, la Olt” din cadrul proiectului Asociației Culturale „Călușarii Slatinei” și-a desemnat câștigătorii, la secțiunea copii

- Advertisement -

Proiectul cultural al Asociației Culturale „Călușarii Slatinei”, coordonat de președintele Ilie Brăileanu, intitulat „Slatina – vatră străbună de cântec, joc și voie bună”, realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Slatina şi al Consiliului Local Slatina, a ajuns într-o nouă etapă. După promovarea proiectului în mai multe locații din Slatina, principalele fiind Parcul Tineretului și Fântâna Speranței de la Poșta Mare, în după-amiaza zilei de marți, 22 octombrie, în Parcul Tineretului s-a desfășurat prima parte a concursului de muzică populară din cadrul stagiunii „De la Slatina, la Olt”, secțiunea copii.

Iar secțiunea copii a concursului folcloric a avut, la rândul său, alte două subsecțiuni și anume muzică populară și soliști dansatori. Au fost în total 22 de concurenți, câte 11 la fiecare dintre subsecțiuni, soliștii vocali având de interpretat câte două piese de muzică populară, una dintre acestea fiind oltenească obligatoriu, iar dansatorii au avut de interpretat fiecare câte două jocuri populare, călușul fiind obligatoriu.

Misiunea juriului din care au făcut parte Liviu Enache, Marius Sterie – profesori de muzică, Alexandru Rizea – coregraf și Ilie Brăileanu – președintele Asociației Culturale „Călușarii Slatinei” a fost una dificilă, având în vedere că prestațiile participanților au fost unele de excepție, publicul numeros care a fost prezent în Parcul Tineretului aplaudând minute în șir fiecare moment artistic pe care aceștia l-au oferit.

Iar până când juriul a deliberat, sub pregătirea instructorului coregraf Alexandru Rizea, a directorului Cristina Oprițescu, a coordonatorului artistic Anișoara Bărbuia și a coordonatorului ansamblului Gabriel Dragnea, primar ales al comunei Valea Mare, copiii din Ansamblul folcloric „Dârjovul” din comuna Valea Mare au prezentat în cadrul concursului folcloric „De la Slatina, la Olt” un dans mixt, un dans de fete și tradiționalul dans bărbătesc călușul.

La finalul momentelor coregrafice au fost anunțați marii câștigători atât la categoria muzică populară, cât și la categoria dans popular. La soliști vocali cei mai buni concurenți au fost Eva Elena Staicu – locul III, Maria Antonia Șușală – locul II și Miruna Maria Broboană – locul I, iar la dansatori Ionuț Cosmin Burtescu – locul III, Vlad Andrei Mălăescu – locul II și Ionuț Cristian Rizea – locul I, premiile oferite acestora constând în diplome, dar și în bani. Iar premii în bani și diplome au primit și ceilalți participanți.

Scopul şi obiectivele proiectului „Slatina – vatră străbună de cântec, joc și voie bună”, al cărui slogan este „Folclor autentic, cu talente slätinene, pentru slătineni”, sunt: organizarea de manifestări artistice, în vederea promovării muzicii şi a dansului popular românesc în cadrul comunității locale, descoperirea şi sprijinirea talentelor slătinene în domeniul folcloric şi asigurarea accesului fiecărui slătinean la valorile culturale şi morale ale tradițiilor şi obiceiurilor populare româneşti.

De aceea, proiectul nu se oprește aici, urmând ca în perioada următoare să se desfășoare și alte două secțiuni ale stagiunii „De la Slatina, la Olt”, respectiv tineri și pensionari, numărul înscrișilor la aceste categorii fiind de peste 40.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți