17.3 C
Slatina
joi,24 octombrie,2024

Ultimele Articole

FOTO și VIDEO. Exercițiu cu cooperarea mai multor forțe din județ, în cazul unui cutremur resimțit puternic în orașul Corabia

- Advertisement -

Pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt au desfășurat în dimineața zilei de joi, 24 octombrie, un exercițiu de cooperare cu structurile care fac parte din Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, în cazul producerii unui seism. Conform scenariului, în zona Vrancea s-a produs unui cutremur cu magnitudinea de 7.2 grade pe scara Richter, care a afectat sudul țării, în special zona orașului Corabia.

Forțele au acționat imediat pentru a diminua cât mai mult pagubele ce s-au produs în urma cutremurului, conform scenariului exercițiului.

„În urma producerii evenimentului s-a prăbușit o parte din planșeul Colegiului Național ‘A. I. Cuza’ și turla Catedralei ‘Sfânta Treime’ și a fost distrusă infrastructura de alimentare cu apă și gaze naturale în mai multe zone ale orașului. S-a preconizat blocarea sub dărâmături a unui număr de minim 20 persoane. Având în vedere numărul mare de victime, la nivelul judeţului Olt s-a activat planul roșu de intervenție. La locul evenimentului s-au deplasat echipaje de prim ajutor din cadrul SMURD Olt, autospeciala pentru transport personal și victime multiple, punctul de comandă mobil, punctul medical avansat, o autospecială pentru intervenție la înălțime, două autocamioane, un container multirisc, autospeciale de stingere prevăzute cu accesorii pentru descarcerare, dar și câinele specializat în căutare – salvare persoane de sub dărâmături.
De asemenea, la locul evenimentului au acționat echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanță Olt, Inspectoratului de Poliție Olt și Inspectoratului de Jandarmi Olt, personal din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Garnizoana Caracal, Crucea Roșie și echipaje specializate ale operatorilor de gaze, apă și electricitate”, a declarat căpitan Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Potrivit sursei citate, toate persoanele surprinse sub dărâmături au fost evacuate, s-a efectuat triajul la fața locului și au fost transportate în Punctul Medical Avansat, pentru acordarea primelor îngrijiri medicale: „Sub coordonarea Directorului de Salvări Medicale, victimele au fost transportate către unitățile spitalicești, cu echipaje SMURD și SAJ”.

În scenariul exercițiului a fost cuprins și un accident rutier, în urma căruia o persoană a rămas încarcerată. Victima a fost extrasă de pompierii de la descarcerare și transportată la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slatina, cu diverse traumatisme.

Exercițiul s-a desfășurat cu sprijinul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Corabia și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Corabia, iar la acesta au participat și voluntarii care au parcurs programul național „Salvatori din pasiune”.

Iar scopurile principale ale exerciţiului desfășurat de ISU Olt au fost antrenarea structurilor de intervenţie implicate, verificarea timpilor de răspuns în cazul producerii unui cutremur şi testarea viabilităţii planului roşu de intervenţie.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți