12.3 C
Slatina
luni,28 octombrie,2024

Ultimele Articole

Ce spune Marius Oprescu, președintele CJ Olt, despre declarația primarului din Slatina că nu mai vrea ca Primăria să finanțeze Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”

- Advertisement -

Nu puțini au fost cei care au rămas surprinși vineri, 25 octombrie 2024, de declarația lui Mario De Mezzo, primarul municipiului Slatina, cu privire la faptul că ediția 28 a Festivalului Național de Umor „Oltenii &… Restu’ Lumii” ar putea fi ultima care mai primește finanțare de la Primăria Slatina. Printre ei se numără și Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, principala instituție care se ocupă de organizarea acestui eveniment de mare anvergură, prin instituțiile pe care le are în subordine – Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu” și Muzeul Județean Olt. Mai mult chiar acesta a vorbit și de faptul că în acest an Primăria a încercat să politizeze festivalul, având în vedere că pașaportul de oltean a fost făcut cu galben și albastru, culorile PNL, formațiune politică din care face parte edilul Slatinei.

„De acest festival nu și-a bătut nimeni joc”

De aceea, președintele forului județean a spus că probabil, de la anul, CJ Olt nu va mai face acest festival împreună cu Primăria Slatina.

„Festivalul «Oltenii &… Restu’ Lumii» aparține Centrului Județean de Cultură și Artă Olt. Este festivalul Consiliului Județean Olt. De la anul probabil că nu vom mai face festivalul împreună cu Primăria Slatina, pentru că este un festival care are 28 de ani vechime, un festival care nu a fost politizat niciodată, deși la conducerea județului și a Slatinei s-au perindat diverse formațiuni politice, iar de acest festival nu și-a bătut nimeni joc. Încercarea de politizare a acestui festival, prin penibile carnete, pașaportul de oltean, care s-au făcut galben cu albastru, mi se pare jenant și lipsit de orice scrupule. Știți foarte bine că pașaportul de oltean este desenat, în urmă cu 28 de ani, și el a rămas neschimbat de atunci. Culoarea lui este verde praz, plecând de la anumite obiceiuri culinare ale oltenilor și el a rămas neschimbat, nimeni nu și-a permis să umble la el. Nu pot să accept ca cineva, după 28 de ani, să încerce să-și bată joc de cel mai titrat festival din județul Olt”, a declarat Marius Oprescu.

Pașaportul de oltean a fost conceput de regretatul om de cultură Visi Ghencea, de aceea jurnaliștii l-au întrebat pe președintele CJ Olt dacă nu cumva prin ce s-a întâmplat a fost întinată memoria acestuia.

„Bineînțeles, sunt lucruri care, când am venit în urmă cu 12 ani la Consiliul Județean, așa le-am găsit. N-am stabilit eu cum se întâmplă acest festival, nici măcar cu o virgulă, să știți. E un festival pe care îl gestionează Centrul de Promovarea Culturii Tradiționale Olt și atunci am lăsat lucrurile să meargă așa cum le-au stabilit cei care au înființat acest festival. N-am umblat nici la mascota festivalului, nici acolo unde se ține, nici la pașaport. Nimic nu s-a întâmplat. Plus că nu-mi place că numele festivalului a fost legat de scandalul cu producătorii olteni. Adică producătorii olteni, pentru că nu și-au permis să cotizeze sumele de bani care s-au vehiculat, pe care trebuiau să le dea către organizatorii stabiliți de către Primăria Slatina, sume destul de mari, n-au mai fost primiţi. Nu vreau ca numele nostru, al Consiliului Județean și a acestui festival, să fie atrase în un asemenea scandal. Cu siguranță de la anul nu vom mai face festivalul împreună”, a subliniat președintele forului județean.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți