Ministerul Justiției anunță că va mobiliza toate resursele pentru susținerea demersurilor convenite în cadrul celulei de criză organizate, duminică, la solicitarea premierului Marcel Ciolacu, pentru coordonarea eficientă a activităților de recuperare a celor patru piese de tezaur furate.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, ministrul Radu Marinescu a fost în contact cu toți factorii instituționali implicați și a inițiat consultări cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
‘Ministerul Justiției va lua toate măsurile pentru ca organele judiciare să prioritizeze și să aloce toate resursele necesare pentru investigarea acestei infracțiuni contra statului nostru’, a afirmat ministrul Justiției, citat în comunicat.
Ministerul Justiției precizează că autoritățile au acționat ferm pentru deschiderea unui dosar penal care să permită efectuarea de investigații de către organele judiciare române. De asemenea, procurorii vor iniția colaborarea cu omologii lor din Olanda.
‘Ministerul Justiției face parte din Celula de criză organizată la nivelul Guvernului pentru coordonarea eficientă a activităților care țin de recuperarea celor patru piese de tezaur furate de la expoziția organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda. La nivelul Ministerului Justiției, vom mobiliza toate resursele noastre în susținerea demersurilor convenite în cadrul acestei celule de criză’, se mai menționează în comunicat.
Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Regatul Țărilor de Jos.
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în urma unui ‘incident deosebit de grav’, a anunțat Ministerul Culturii.
Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.
Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.