6.8 C
Slatina
sâmbătă,1 februarie,2025

Ultimele Articole

Fechet: Solicitarea mea a fost ca toate bonusurile de la Romsilva să fie tăiate

- Advertisement -

Toate bonusurile acordate în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva trebuie tăiate și consider că fiecare leu pe care îl primești în cont trebuie să fie un leu muncit, indiferent dacă iei 100.000 de euro sau 5.000 de euro, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la finalul întâlnirii cu conducerea Romsilva.

‘Solicitarea mea a fost ca toate bonusurile să fie tăiate. Eu cred că fiecare leu pe care îl primești în cont trebuie să fie un leu muncit, indiferent dacă iei 100.000 de euro sau dacă iei 5.000 de euro. Cred că nu există niciun motiv pentru care, în 2025, o persoană să primească în cont alți bani decât cei ce i se cuvin ca urmare a salariului. Din acest motiv, suntem obligați să modificăm Legea privind statutul silvicultorilor, iar acest proces a demarat deja în interiorul ministerului. În paralel, am dispus conducerii executive să renegocieze contractul colectiv de muncă, lucru extrem de complicat, și să elimine toate aceste bonusuri. În 2025 nu vreau să văd niciun ordin de plată în dreptul căruia să scrie bonus la pensionare sau bonus cu altă ocazie. Nu propun să tai tichetele de masă sau să mă apuc să intru în niște detalii ce nu au un impact financiar major asupra Regiei. Cred că putem evalua fiecare astfel de spor și cred că putem singuri să ne dăm seama, fără a fi silvicultori sau economiști, dacă un anumit spor e de bun simț sau nu e pentru niște condiții periculoase de muncă, pentru niște condiții vătămătoare. Sporurile nu le-a inventat Romsilva. Cred că, dincolo de prevederile temporare ale Ordonanței-trenuleț, trebuie modificată Legea statutului personalului silvic și din lege trebuie scoase toate aceste sporuri’, a declarat Fechet.

Potrivit ministrului de resort, în anul 2024, au fost plătite ca prime și sporuri aproximativ 178 de milioane de lei, cel puțin 10% din valoarea totală a cheltuielilor cu salarizarea în Romsilva, bugetate la 1,8 miliarde de lei.

‘Doar prin eliminarea acestor sporuri, avem o economie de 10% la costurile cu salariile, ceea ce, în opinia mea, poate să însemne un procent semnificativ (…) Aș mai adăuga faptul că am constatat că pentru aceeași muncă în Regia Națională a Pădurilor, indiferent dacă ești director sau șofer, poți să fii plătit cu un salariu foarte diferit, în funcție de județul în care te afli și în funcție de modul în care conducerea județeană a ales să aplice prevederile contractului colectiv de muncă(…) O altă problemă despre care s-a discutat mult și s-a făcut puțin este legată de modul în care pădurarul și vinde și administrează masa lemnoasă. Și aici, în interiorul Regiei, trebuie să continuăm tot acest proces în care separăm cele două activități. Nu e firesc ca cine se îngrijește de pădure să facă și activitate comercială. Cred că e un moment foarte bun să folosim acest moment în care reorganizăm Regia. Aș reaminti inclusiv faptul că, în baza Codului silvic actual, nu vor mai exista directori puși pe viață cum sunt astăzi. Nu vor mai exista șefi de Ocol puși pe viață, cum sunt astăzi. Vor avea un contract de mandat, vor avea maxim două mandate, vor da examen la fiecare 5 ani și în baza unor indicatori foarte bine stabiliți’, a menționat șeful de la Mediu.

În viziunea ministrului Mediului, reforma RNP – Romsilva trebuie să fie profundă și ‘să ajungă până la celula de bază a Regiei’.

În ceea ce privește cuantumul salariului încasat de către directorul general al Romsilva, Marius-Dan Siiulescu, Mircea Fechet a transmis că ‘pentru o structură națională, în situația în care este astăzi Regia, e un salariu disproporționat de mare’.

‘În legătură cu salariul directorului general, am avut la rândul meu discuții și nu e un secret că i-am reproșat acest lucru. Mie mi se pare că 44.000 lei, dacă rețin, cuantumul brut al acestui salariu pe lună, fără să îl compar cu salariul meu sau cu salariul altui demnitar, pentru o structură națională, în situația în care este astăzi Regia, e un salariu disproporționat de mare. Aceasta este opinia mea și asta e ceea ce i-am comunicat și personal’, a declarat oficialul.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți