-1.9 C
Slatina
sâmbătă,22 februarie,2025

Ultimele Articole

Intotero: Este nepermis ca România să mai piardă ceva din cât i-a mai rămas tezaur

- Advertisement -

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a afirmat că ‘este de nepermis ca țara noastră să mai piardă ceva din cât i-a mai rămas tezaur și patrimoniu cultural’.

Ea a menționat că organizarea expoziției ‘Dacia! Regatul aurului și argintului’ la Muzeul Drents din Assen, Olanda, a fost una ‘superficială’.

‘În calitate de ministru al Culturii, nu voi mai permite organizarea unor asemenea activități, activități care să nu fie puse foarte bine la punct, să nu mai fie o astfel de organizare superficială aș numi-o. Este de nepermis ca țara noastră să mai piardă ceva din cât i-a mai rămas tezaur și patrimoniu cultural’, a declarat miercuri, la Târgu Jiu, ministrul Natalia Intotero.

Ea a fost întrebată, într-o conferință de presă, despre asigurarea artefactelor dacice furate din expoziția de la Muzeul Drents din Assen. ‘Datele despre asigurare au fost făcute publice, aceste demersuri au fost făcute de fosta conducere a Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), încă nu am primit raportul Corpului de control al primului ministru, cunoaștem doar ce s-a dat în acel comunicat de presă, în care s-a spus și de faptul că nu s-au făcut reevaluările pieselor de patrimoniu și evaluări pentru altele în speță, la timpul potrivit, conform prevederilor legale’, a răspuns ministrul Culturii.

Natalia Intotero a specificat că a început procedura de inventariere a patrimoniului cultural mobil.

‘Am demarat procedura de inventariere la nivel național a patrimoniului cultural mobil, inventariere care a început deja de săptămâna trecută, colegii deja sunt în teren. Avem și instituții care ne-au solicitat să participe și dânșii în calitate de observatori, cum este Biserica Ortodoxă, și dânșii au unele obiecte de tezaur care se află în custodia MNIR, de asemenea Banca Națională a României. (…) Niciodată nu s-a făcut o inventariere efectiv, doar prin ceea ce s-a raportat’, a adăugat Intotero.

Ministrul Culturii a precizat că, în acest moment, se află în consultare un proiect pentru înăsprirea condițiilor privind realizarea acestor tipuri de expoziții.

‘Nu Ministerul Culturii a fost cel care a făcut partea de asigurare, ci MNIR. Dânșii au fost cei care au decis organizarea acelei expoziții, dânșii au fost cei care au purtat toate discuțiile cu muzeul olandez, dânșii au fost cei care au încheiat și asigurarea, motiv pentru care în momentul de față sunt blocate astfel de expoziții. Suntem în plin proces de modificare a cadrului legislativ și în scurt timp vor expira cele 15 zile de consultare pentru proiectul de hotărâre de guvern cu normele care prevăd înăsprirea condițiilor pentru realizarea acestor tipuri de expoziții și așteptăm propunerilor tuturor celor care au expertiză în domeniu (…) În egală măsură, suntem în proces de modificări legislative pentru paza și securitatea la instituțiile muzeale și instituțiile statului, care dețin obiecte de patrimoniu cultural de tezaur’, a mai spus ministrul Natalia Intotero.

Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate, pe 25 ianuarie, în urma unui ‘incident deosebit de grav’ care a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, a anunțat, la acea dată, Ministerul Culturii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți