Ministrul Educației, Daniel David, a afirmat joi că planurile-cadru pentru liceu vor fi adoptate în luna mai, iar ulterior se va lucra la programă, subliniind că din 2026, elevii de clasa a IX-a ar putea să studieze după noile manuale.
‘Trebuie să privim pe termen mai scurt, în sensul că dacă planurile-cadru, dacă găsim o formulă nu de consens, consens nu va fi, dar trebuie să fie un suport larg. Iar eu cred că va fi, după cum văd că merg discuțiile în primele zile, le vom adopta în luna mai. Începând din luna mai, vom lucra la un lucru, nu vreau să spun mai important, nu vreau să facă diferențe, dar fundamental, și anume programa, conținutul, că degeaba e disciplină. Întrebarea este ce predai acolo și cum organizezi conținutul. De foarte multe ori am dat rateuri majore. Deși aveam disciplina care exista și în Statele Unite, și în Franța, și în Germania, noi puneam niște conținuturi înspăimântătoare acolo, voiam să scoatem academicieni din zona liceului (…). Dacă lucrurile merg bine, programa începând din luna mai, traningurile, din toamna acestui an, și manualele, începem digitația și probabil că o să le avem anul viitor. Va trebui să intre din 2026, pentru prima generație din clasa a IX-a. Dar lucrul la conținut va trebui să înceapă din primăvară-vară’, a subliniat ministrul David la o dezbatere cu tema ‘ARTE și Teatrul – Investiții în viitorul tinerilor. Susținem educația teatrală în școli!’.
Rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) ‘I.L.Caragiale’, Liviu Lucaci, a evidențiat importanța studierii artelor teatrale în liceu.
‘Cinematografia și media sunt două domenii unde există echipă întotdeauna. Nu se poate face nimic, cinema sau teatru, fără echipă, nu există singur (…). Părinții vor avea niște copii mai fericiți acasă, pentru că la vârsta adolescenței, când este cumplit de greu să mai comunici cu ei (…), acești copii, prinși în echipe care îi ajută să fie împreună, îi obligă să fie împreună, îi vor face pe părinți să fie mai încântați de propriii lor copii (…). Valoarea terapeutică a teatrului este cunoscută în mod evident, este un instrument de ajutor și alt lucru foarte important este că teatrul antrenează decizia, iar decizia, vedem în societatea românească, este ceva ce se antrenează foarte puțin spre deloc și asta duce ca efectiv nociv la manipulare, la fake news, la o mulțime de oameni care nu iau decizii în viețile lor și care, până la urmă, își ratează viețile tot așteptând să se întâmple ceva din afară (…). Deci, este o zonă în care teatrul, ca vehicul de a învăța să înveți, nu este pentru a deveni artist, ci a deveni cetățean, liber și fericit. Și aceste abilități câștigate prin aceste tehnici cred că nu pot decât să ajute’, a transmis Lucaci la dezbaterea organizată la UNATC.
Potrivit lui Lucaci, noile planuri-cadru la clasele a IX-a și a X-a vor cuprinde o disciplină care se numește ‘ARTE – educație vizuală, educație teatrală și muzicală’.
Actorul Vlad Ivanov a evidențiat, la rândul său, importanța studierii artei teatrale în licee, o materie care dezvoltă aptitudini și abilități necesare dezvoltării armonioase a tinerilor, precum gestionarea emoțiilor.
‘Este știut, peste tot în lume, actoria, ca materie, ajută cel mai bine la dezvoltarea tinerilor, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, exact perioada în care ei sunt la școală. Instrumentul cu care actoria lucrează este individul însuși. Dacă faci actorie, dezvolți vocea, înveți să-ți cunoști corpul, memoria ta se dezvoltă, capeți o capacitatea senzorială fantastică, înveți să-ți gestionezi emoțiile. Nicio altă materie din școală nu poată să facă ce face actoria, care dezvoltă aceste aptitudini și abilități și îi oferă tânărului un bagaj excepțional, cu care el poate să plece în viață. Miza acestui program nu este să scoată o țară de actori și de actrițe, miza este de a detecta și de a crește armonios aceste aptitudini și abilități ale tinerilor’, a punctat Ivanov.
Actrița Oana Pellea a arătat că e foarte important că aceste cursuri le transmite elevilor dorința de a învăța cu plăcere.
‘Mi se pare un pas important, am predat tot felul de cursuri de comunicare cu jocuri teatrale, iar cei care au participat la acest cursuri, la final, întrebau de ce nu se predă teatru în licee și chiar la grupele mai mici. Pentru că e o modalitate de a învăța cu plăcere. Cred că e foarte important să înveți a fi împreună, într-un demers, pentru că trăim într-o epocă în care ne însingurăm din ce în ce mai tare. Și ăsta e un cadru în care nu poți funcționa decât împreună, e de lucru în echipă, e de învățat disciplină. Cred că e foarte important pasul pe care l-ați făcut și cred în acest demers’, a spus Pellea.
La eveniment au mai participat actori, reprezentanți ai UNITER, directori de licee și numeroși tineri.