-6.1 C
Slatina
sâmbătă,22 februarie,2025

Ultimele Articole

Burduja: România își menține evaluarea că în orizontul 2032 își va dubla producția de energie electrică

- Advertisement -

România își menține evaluarea că în orizontul 2032 își va dubla producția de energie electrică și va deveni un mare exportator de energie în regiune, însă, pentru asta, este nevoie de o tranziție energetică inteligentă, care folosește toate sursele și resursele țării pentru a genera cât mai multă energie, a scris, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, România are nevoie de cât mai multă energie sigură, accesibilă și curată – în această ordine de priorități. România produce în acest moment 7.117 MW, iar mixul energetic include toate sursele disponibile: hidrocarburi, cărbune, nuclear, hidro, eolian, solar, biomasa și chiar stocare.

‘Capacitățile de stocare puse în funcțiune în ultimii doi ani încep să se vadă. Până nu de mult, România avea câțiva megawați stocare în baterii. În noul mix energetic, la acest moment, stocarea a depășit biomasa. Iar anul acesta ne așteptăm să depășim 1000 MWh instalați. Aici avem 80 milioane euro din PNRR (proiecte în execuție) și încă 300 de milioane euro din Fondul pentru Modernizare (un apel în evaluare, celălalt în pregătire). Cărbunele este pe locul doi, după gaz, cu peste 1505 MW. În zilele acestea de ger, ne consolidează securitatea energetică. Am susținut de la bun început că nu putem închide grupuri pe cărbune fără să punem în loc alte grupuri echivalente, producție în bandă. De la începutul mandatului meu, nu am închis niciun MW, respectând acest principiu’, a notat Burduja.

Acesta a subliniat că urmează să fie înlocuite aceste grupuri pe cărbune cu termocentrale pe gaz, în anii următori. De asemenea, România va avea gaz, de două ori mai mult decât produce și consumă în prezent, prin exploatarea gazului offshore din perimetrul Neptun Deep, dar și de la Caragele (și nu numai), iar pe termen lung grupurile pe gaz vor putea fi înlocuite cu centrale nuclearo-electrice, inclusiv SMR-uri.

Avem și 844 MW producție de energie eoliană și 245 MW producție de energie solară (aici nu sunt incluși prosumatorii, care contribuie și ei tot mai mult), precizează șeful de la Energie.

‘Pe măsură ce vom crește masiv capacitatea de stocare, vom putea beneficia de mai multă energie verde și ieftină și atunci când nu strălucește soarele sau nu bate vântul’, susține el.

Conform sursei citate, România are un mix energetic echilibrat și divers, așa cum puține țări în Europa și în lume în au astăzi.

‘Datele de mai sus sunt o poză în timp, desigur, dar poza va arăta din ce în ce mai bine în anii următori’, dă asiguri Sebastian Burduja.

În acest context, România își menține evaluarea că în orizontul 2032 își va dubla producția de energie electrică și va deveni un mare exportator de energie în regiune.

‘Am lansat cel mai ambițios program de investiții în sectorul energetic din ultimii 35 de ani, cu proiecte noi de peste 10.000 MW solar și eolian, 3500 MW gaz, 2200 MW nuclear, finalizarea hidrocentralelor începute (minim 500 MW) și realizarea primelor hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (1000 MW), stocare în baterii (1000 MW) și altele. Ne menținem evaluarea că în orizontul 2032 ne vom dubla producția de energie electrică și vom deveni un mare exportator de energie în regiunea noastră. Pentru asta, este nevoie de o tranziție energetică inteligentă, care folosește toate sursele și resursele României pentru a genera cât mai multă energie. Această abordare, de tipul ‘all of the above’, este cea corectă. Va livra independența energetică reală a României, un preț cât mai bun în facturile românilor și competitivitate pentru companiile românești’, a mai notat acesta.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți