11.6 C
Slatina
joi,3 aprilie,2025

Ultimele Articole

Pompierii verifică funcționalitatea sirenelor din județul Olt, pe timpul unui exercițiu de alarmare

- Advertisement -

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt au transmis în urmă cu o zi că în dimineața zilei de miercuri, 26 februarie 2025, cu începere de la ora 10:00, se va desfășura exercițiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”, scopul acestuia fiind acela de a verifica funcționarea sirenelor din județul Olt.

„Deși acționarea sirenelor poate genera disconfort, deprinderea modului de comportare si familiarizarea cu tipul urgenței anunțate sunt foarte importante într-o situație limită. În cazul unor situații de urgență care impun acționarea sirenelor de alarmare a populației, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației Departamentul pentru Situații de Urgență și altor surse și canale de informare”, a declarat căpitanul Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Recent, în cadrul unei conferințe de presă, colonelul Adrian Tănase, inspectorul șef al instituției din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a vorbit despre aceste sirene existente în județul Olt, fiind întrebat de jurnaliști. Nu de alta, dar în unele localități oltene aceste sisteme de alarmare sunt învechite sau, și mai grav, în cazul în care acestea sunt nefuncționale sau nu există, într-o situație de urgență cu adevărat, pentru ca populația să fie atenționată sunt trase clopotele bisericilor.

„Mai sunt localităţi unde nu sunt dotate cu sirene electronice, care sunt mai moderne, sunt dotate cu sirene electrice. Sau, în cazul în care nu funcţionează, se folosesc mijloacele de care amintiţi (clopotele lăcașurilor de cult n.r.). Da, aceste moduri de alarmare şi alertarea populaţiei sunt modalităţi legale prevăzute în legislaţie. Din câte ştiu, în toate localităţile există sisteme de alertare, dar nu sunt toate moderne. Există şi localităţi cu echipamente mai performante, dar aici ne ducem la fondurile alocate şi nu mai sunt de nivelul echipamentelor de care vă spuneam, nefiind vorba de o sumă foarte mare pentru achiziționarea lor. Acelea sunt mai scumpe şi în funcţie de posibilităţile bugetare ale localităţilor, atunci se face dotarea cu aceste sisteme”, a subliniat colonelul Adrian Tănase de la ISU Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți