15.2 C
Slatina
marți,13 mai,2025

Ultimele Articole

Predoiu (MAI), de ziua Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane: 610 cazuri de exploatare, gestionate în 2024

- Advertisement -

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a gestionat, în anul 2024, peste 610 cazuri de victime ale traficului de persoane, exploatate în diverse forme, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia zilei ANITP.

‘Este notabil și efortul depus în zona de prevenție. Agenția a derulat peste 128 de proiecte, 26 de campanii naționale și locale, precum și 20 de inițiative, totalizând peste 3.500 de acțiuni informativ-preventive, care au ajuns la peste 316.000 de beneficiari direcți’, a spus Predoiu.

El a menționat linia telefonică gratuită (telefonul verde), care a gestionat 2.356 de apeluri, oferind consiliere, sprijin și orientare către serviciile specializate.

Predoiu a adăugat că printre progresele realizate de Agenție în 2024 se numără și strategia națională deja pusă în aplicare pentru modernizarea infrastructurii informatice.

Un element important îl reprezintă progresul reflectat în raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite privind traficul de persoane.

‘România se află acum în Grupa a II-a a statelor, conform unor criterii bine definite. Reamintesc că în urmă cu câțiva ani am întâmpinat dificultăți în ceea ce privește poziționarea favorabilă a țării noastre în acest clasament. Așadar, este un pas înainte, fără îndoială, dar nu este un pas suficient. Trebuie să ajungem în rândul țărilor care au pus acest tip de trafic sub control deplin și care au ridicat instituțiile implicate în combaterea lui la un nivel de capacitate instituțională suficient pentru a descuraja în mod eficient acest fenomen’, a mai declarat Predoiu.

Ministrul a atras atenția că fenomenul traficului de persoane rămâne, din păcate, larg răspândit, deoarece există rețele internaționale de crimă organizată care colaborează între ele și acționează atât pe teritoriul Europei, cât și la nivel global.

La aceasta se adaugă și contextul economic dificil pentru anumite categorii de cetățeni aflați în situații defavorizate, precum și vulnerabilitatea generației tinere în fața acțiunilor structurate ale acestor rețele de crimă organizată.

‘Există în continuare o provocare extrem, extrem de serioasă, așa cum spuneam, și în România și în celelalte state europene, pe care eu cer să o luăm cât se poate de în serios, în continuare. Aș insista pe cooperarea nu numai cu instituțiile de stat, de profil, care au în agendă activități de combatere a traficului de persoane, Poliție, Parchet, în primul rând. Dar aș insista pe cooperarea cu ONG-urile de profil’, a mai spus Predoiu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți