25.8 C
Slatina
joi,10 iulie,2025

Ultimele Articole

BEI: Băncile se așteaptă la o ușoară îmbunătățire a condițiilor ofertei de credite în următoarele luni

- Advertisement -

Băncile se așteaptă la o ușoară îmbunătățire a condițiilor ofertei de credite în următoarele luni, iar cererea de credite rămâne robustă, fiind impulsionată atât de sectorul corporativ, cât și de cel de retail, potrivit sondajului privind activitatea de creditare a băncilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est realizat de Banca Europeană de Investiții (BEI).

Cercetarea este efectuată de două ori pe an de Banca Europeană de Investiții (BEI) și cuprinde în jur de 15 grupuri bancare internaționale și 85 filiale locale sau bănci locale independente. Împreună, acestea reprezintă peste 50% din activele bancare în majoritatea țărilor CESEE.

Cel mai recent sondaj al BEI, efectuat în prima jumătate a anului 2025, indică o traiectorie pozitivă a creditării în Europa Centrală, de Sud și de Sud-Est, cu o cerere puternică atât în sectorul corporativ, cât și în cel de retail. Acesta arată că în timp ce cererea de credite a crescut vertiginos, oferta de credite a rămas în urmă în ultimii trei ani. Cu toate acestea, băncile și-au exprimat optimismul cu privire la o ușoară relaxare a condițiilor ofertei în următoarele șase luni, în special în ceea ce privește creditele pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri).

”Acest sondaj subliniază potențialul mare al pieței în Cehia, Bulgaria, Slovacia și România, profitabilitatea fiind mai ridicată în regiune în comparație cu operațiunile generale de grup ale băncilor. Sectorul bancar CESEE își demonstrează reziliența și BEI continuă să sprijine creșterea în regiune. Suntem încurajați de îmbunătățirile produse în sectorul bancar CESEE din ultimele șase luni. Cu toate acestea, băncile rămân vigilente în contextul provocărilor globale actuale”, a precizat Kyriacos Kakouris, vicepreședintele BEI, în comunicat.

Concluziile principale ale sondajului arată o consolidare semnificativă a cererii de credite, în special în rândul IMM-urilor. Această cerere este determinată de întreprinderile care caută finanțare pentru investiții și costuri operaționale, precum și de persoanele fizice care caută să investească în locuințe.

”Îmbunătățirile perspectivelor din sectorul bancar CESEE în ultimele șase luni sunt semnul robusteții sistemului. Cu toate acestea, mediul global sugerează ajustări structurale în perioada următoare în economia reală și redirecționarea fluxurilor comerciale și investiționale. Băncile se vor confrunta cu provocarea de a oferi flexibilitatea necesară pentru ajustările economiei”, a arătat Debora Revoltella, economista-șefă a BEI.

De asemenea, băncile anticipează o îmbunătățire ușoară a condițiilor ofertei de credite, ceea ce sugerează că practicile de creditare pot deveni mai favorabile. Această schimbare este semnificativă, deoarece marchează inversarea tendințelor anterioare ale creditării mai restrictive, prezente din a doua parte a anului 2021. Așteptările mari privind profitabilitatea în rândul grupurilor bancare transfrontaliere subliniază, de asemenea, angajamentul acestora față de regiune, indicând că băncile observă potențial de creștere pe termen lung, în pofida provocărilor trecute și prezente.

Banca Europeană de Investiții (BEl) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Construită în jurul a opt priorități principale, Banca finanțează investiții care contribuie la obiectivele de politică ale UE stimulând acțiunile climatice și de mediu, digitalizarea și inovarea tehnologică, securitatea și apărarea, coeziunea, agricultura și bioeconomia, infrastructura socială, uniunea piețelor de capital și o Europă mai puternică într-o lume mai pașnică și mai prosperă.

Grupul BEI, care include și Fondul European de Investiții (FEI), a încheiat noi finanțări în valoare de aproape 89 miliarde euro pentru peste 900 de proiecte cu impact puternic în 2024, stimulând astfel competitivitatea și securitatea Europei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți