23.3 C
Slatina
sâmbătă,26 iulie,2025

Ultimele Articole

Ionuț Ilinca, inspectorul șef al IPJ Olt: „Infracționalitatea sesizată prezintă un trend descendent”

- Advertisement -
Comisarul șef Ionuț Ilinca, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, comisarul șef Cristian Bădiță, adjunct al șefului IPJ, și comisarul Ștefan Mutu, șeful Serviciului Cabinet al Poliției Olt, au fost joi, 24 iulie 2025, amfitrionii conferinței de presă în cadrul căreia a fost prezentat bilanțul activității oamenilor legii în prima jumătate a acestui an. Concluzia este una clară, așa cum spune comandantul IPJ Olt: „Infracționalitatea sesizată prezintă un trend descendent”.
Cifrele Poliției oltene arată că, în primele șase luni ale anului 2025, polițiștii au intervenit la 9.138 de evenimente sesizate, dintre care 7.569 de apeluri semnalate prin intermediul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. De asemenea, au fost desfăşurate 1.697 de activităţi operative, fiind verificate și soluționate 3.947 petiţii şi reclamaţii înintate de cetățeni.
Numărul faptelor penale a înregistrat o scădere de peste 340 de infracțiuni față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Infracționalitatea sesizată prezintă un trend descendent, în perioada de referință fiind înregistrate 4.160 de fapte penale, în scădere cu 345 de fapte față de primele șase luni ale anului 2024. Totodată, analiza situaţiei operative în primele șase luni ale anului 2025 reliefează o scădere de 284 de fapte a infracţiunilor comise contra persoanei, față de perioada similară a anului 2024, fiind sesizate 1.488 de infracţiuni, față de 1.772 de infracțiuni în anul 2024 (numai în privința omorurilor au fost doar două fapte față de cinci, iar numărul tâlhăriilor a scăzut de la nouă la patru n.r.). Infracţiunile contra patrimoniului prezintă un trend descendent, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind sesizate 1.404 infracţiuni, cu 81 de fapte mai puține față de primele 6 luni ale anului 2024”, a declarat comisarul șef Ilinca.
Activitățile desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Olt au avut în vedere ca obiectiv prioritar prevenirea și combaterea criminalității circumscrise domeniului economico-financiar, valoarea prejudiciului recuperat fiind de 1.765.000 de lei, conform articolului 10 din Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. De asemenea, în perioada de referință, au fost dispuse măsuri asiguratorii (sechestre, popriri) în valoare de 9.256.000 de lei.
Au scăzut, de asemenea, și faptele comise în zona instituțiilor școlare. Iar în urma activității Biroului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Olt, s-au confiscat peste 50 de arme letale și neletale, dar și aproximativ 14.000 elemente de muniție.
„Infracționalitatea sesizată în unitățile de învățământ prezintă un trend descendent, în perioada de referință fiind sesizate 31 de fapte penale, în scădere cu 18 fapte față de primele 6 luni ale anului 2024. Din cele 31 de fapte sesizate, peste 70% sunt reprezentate de loviri sau alte violențe. Referitor la activitățile pe linia regimului armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, în scop preventiv şi de constatare, au fost desfăşurate 54 de acţiuni (+26) și 65 de controale (+25) în domeniile de activitate din competenţa biroului. De asemenea, au fost ridicate în vederea cercetării sau a confiscării 51 de arme letale și neletale (+25), 13.948 de elemente de muniție (+12.815)”, a mai spus inspectorul șef al IPJ Olt.
Sursa citată a ținut să sublinieze și care sunt obiectivele stabilite de Poliţia olteană pentru cea de-a doua jumătate a anului 2025: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală și siguranţa rutieră; asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri și a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice; desfăşurarea de activităţi preventive şi prezentarea tuturor rezultatelor obţinute opiniei publice prin intermediul mass – mediei locale, regionale și naționale; asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a inspectoratului.
„În continuare, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt vor fi prezenţi, în permanenţă, în mijlocul cetăţenilor, pentru a contribui la creşterea siguranţei acestora, precum şi pentru creșterea încrederii cetățenilor în instituţia Poliţiei, având și ca scop secundar obţinerea sprijinului necesar din partea societăţii civile pentru prevenirea şi diminuarea fenomenului infracţional”, a subliniat comisarul șef Ionuț Ilinca.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți