22.1 C
Slatina
luni,28 iulie,2025

Ultimele Articole

Inspectorii de muncă din Olt au găsit zeci de nereguli pe șantierele de construcții din județ. Un muncitor la negru descoperit

- Advertisement -

Angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au desfășurat, în perioada 14 – 19 iulie 2025, Campania națională pentru identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile: construcții clădiri, lucrări de geniu civil și lucrări speciale de construcţii. S-au efectuat zeci de controale, fiind găsite zeci de deficiențe, și s-au aplicat și mai multe amenzi, dintre care una pentru descoperirea pe un șantier de construcții a unui muncitor la negru.

În domeniul relațiilor de muncă, angajații ITM Olt au efectuate opt controale, în urma cărora au fost constatate opt neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi a fost aplicată o amendă în valoare de 20.000 lei, pentru identificarea unei persoane care desfăşura muncă nedeclarată.

„Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost primirea la muncă a unei persoane fără a avea încheiat contract individual de muncă; neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă; completarea cu date eronate a registrului general de evidenţă a salariaţilor; neplata drepturilor salariale la data înscrisă în contractual individual de muncă”, a declarat Bogdan Țucă, purtător de cuvânt al Inspecției Muncii Olt.

Iar în domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii olteni au efectuat 14 controale, în urma cărora au fost constatate 19 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 14 avertismente şi cinci amenzi în valoare de 35.000 lei.

„Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost utilizarea de schele neconforme; utilizarea de echipamente de muncă neverificate tehnic; planul de securitate şi sănătate în muncă nu se află pe şantier pentru a putea fi consultat la cerere de inspectorii de muncă; nepurtarea echipamentului individual de protecţie”, a arătat reprezentantul ITM Olt.

Obiectivele urmărite de inspectorii de muncă pe durata campaniei au fost identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniile menţionate; eliminarea neconformitățiilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor, în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți