Editia din acest an a Topului firmelor a fost una palida in comparatie cu editiile anterioare la capitolul prezente. Desi sala in care s-a organizat festivitatea de premiere s-a umplut, de la eveniment au lipsit aproape jumatate din reprezentantii firmelor invitate, in vreme ce administratiile publice judeteana si municipala au fost reprezentante de trimisii sefilor lor: city-managerul Minel Prina a spus prezent pentru primarul Slatinei, Darius Valcov, in vreme ce discursul presedintelui Consiliului Judetean, Paul Stanescu, a fost rostit de unul dintre consilierii sai, Catalin Grecu.
Printre firmele premiate s-au numarat, pe domenii si pe grupe de activitate (cercetare, industrie, agricultura, constructii si servicii), atat societati cunoscute, cat si firme cu mai putina rezonanta publica in mediul de afaceri. Potrivit presedintelui CCIA Olt, Dorel Mocanu, pentru anul 2010 au depus bilant 7.350 de firme, din care in top au fost acceptate doar 1499, iar dintre acestea au fost selectate 827 de unitati care au ocupat primele zece locuri. La ceremonia de inmanare a premiilor au fost insa invitati doar reprezentantii firmelor care au ocupat primele trei locuri – 472 de societati. in contextul economic actual, fiecare companie trebuie sa se reinventeze in raport cu clientii. Este un moment de maturizare a pietei, indiferent de industrie. Pentru aceasta este nevoie de strategii, analize, perseverenta si de multa munca. Mediul economic din judetul Olt se inscrie in acest trend, dovada fiind faptul ca mobilitatea firmelor si a fortei de munca din judet sunt caracteristici primordiale ale activitatii societatilor comerciale in cautarea de solutii care sa duca la o anume eficientizare operationala, la o comunicare mai buna atat in exteriorul companiei, cu clientii, cat si in interior, cu angajatii. Topul a premiat responsabilitatea, curajul, pionieratul, normele autoasumate, a spus Dorel Mocanu, ajutat in munca propriu-zisa de premiere de catre Cristian Bircea.
Excelenta
CCIA a mai acordat premii de excelenta pentru firmele care in ultimii cinci ani consecutivi s-au clasat pe unul dintre primele trei locuri, respectiv distinctii de excelenta pentru societatile comerciale care in ultimii trei ani consecutivi au ocupat unul dintre primele trei locuri.
Organizatorii au mai alcatuit un Top 200, luandu-se in calcul criteriul cifrei de afaceri si un Top 100, dupa profit, indiferent de domeniu si de marimea intreprinderii.
Domenii cel mai bine reprezentate la editia de anul acesta a Topului firmelor au fost constructiile, cu 78 de firme premiate, industria textila, cu 47 societati, agricultura – 46 de agenti economici si industria alimentara, cu 40 de firme.
Potrivit lui Dorel Mocan, costurile manifestarii de vineri s-au ridicat la circa 40.000 lei.