12.3 C
Slatina
luni,28 octombrie,2024

Ultimele Articole

Rețeaua de gaze naturale Studina – Grădinile – Brastavățu, inaugurată oficial în prezența lui Nicolae Ciucă, președintele PNL

- Advertisement -

Deși consumatorii din cele trei comune au gaze în case de câteva săptămâni bune, sistemul de aducțiune de gaze în Studina, Grădinile și Brastavățu a fost inaugurat și oficial luni, 28 octombrie 2024, prin prezența lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, președintele Senatului și candidat la președinția României, în localitatea olteană Studina. Evenimentul, care a fost găzduit de Marian Vasile, prim-vicepreședinte PNL Olt și primarul din Studina, și s-a desfășurat în zona Primăriei din localitatea situată în sudul județului. 

Edilul Marian Vasile este cel care acum doi ani a pus în aplicare implementarea proiectului „Înființare sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comunele Studina, Grădinile și Brastavățu”, comuna Studina fiind lider, iar celelalte două localități fiind beneficiari.

Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul Specific 8.2 Creșterea gradului de interconectare a Sistemului Național de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine.

Prin acesta, în cele trei comune s-a construit o rețea nouă de distribuție gaze naturale cu o lungime de aproximativ 130,517 kilometri, care asigură minimum 3.722 de branșamente. Până acum, în Studina, Grădinile și Brastavățu nu a existat sistem de distribuție gaze naturale, cetățenii de aici, precum și primăriile, școlile, dispensarele, grădinițele și agenții economici, folosind pentru a se încălzi combustibili solizi și lichizi, în timp ce gospodinele pentru a găti mâncare în case utilizează butelii cu gaz petrol lichefiat, lemne si cărbuni.

La inaugurarea sistemului de aducțiune de gaze în cele trei localități, în comuna Studina au fost prezenţi, pe lângă Nicolae Ciucă, preşedintele liberalilor, și Gigel Știrbu, președintele PNL Olt, mai mulţi primari liberali din judeţ, precum şi candidaţi PNL Olt la alegerile parlamentare programate în data de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României.

„Nu am venit aici să facem politică, am venit să inaugurăm şi să ne bucurăm de un obiectiv cât se poate de important pentru regiunea de sud a ţării, pentru judeţul Olt, pentru mai multe comune şi ca să înţelegeţi că nu am ţinut cont că este proiectul primarului din Studina, acest proiect are în componenţă şi vine şi trece şi prin alte comune care au primar de altă culoare politică. Pentru mine a contat foarte mult ce se face pentru oameni, iar în Oltenia, oltean fiind, cunoscând foarte bine tot ce se întâmplă şi la mine în Dolj şi aici în Olt şi la Vâlcea şi în Gorj şi în Mehedinţi – şi apropo de Mehedinţi şi apropo de Studina – ieri, la Drobeta Turnu Severin, am vorbit despre faptul că este singurul municipiu reşedinţă de judeţ care nu are reţea de gaze. Iată, Studina are reţea de gaze, iar în municipiul Severin, în continuare, oamenii pregătesc mâncarea folosind gaz de la butelie. Şi în sudul ţării este nevoie de proiecte, este nevoie de infrastructură, este nevoie ca oamenii să simtă cu adevărat că România se dezvoltă şi că Oltenia nu este uitată de tot ceea ce înseamnă proiecte mari de infrastructură, investiţii şi în mod aparte de ceea ce poate să reprezinte acel minim standard care este normal pentru anii în care trăim. (…) Tot ceea ce au însemnat proiectele mari de infrastructură, tot ceea ce reprezintă arterele pe care economia se dezvoltă, atât infrastructura rutieră, feroviară, sau ceea care ţine de un minim necesar pentru ca investitorii să poată să se uite la un loc unde să vină să cheltuiască şi să dezvolte proiecte, trebuie să existe şi o reţea de gaze”, a declarat Nicolae Ciucă.

La rândul său, Marian Vasile, primarul comunei Studina, care a găzduit evenimentul, a făcut o scurtă declarație despre realizarea proiectului: „Această investiţie va reuşi să ducă gazul în toată zona de sud a judeţului Olt şi este un proiect pentru toată zona de sud, va deservi utilitatea confortului casnic şi nu numai pentru zeci de mii de oameni”.

Valoarea totală a investiției realizată în cele trei comune oltene s-a ridicat la 86,1 milioane de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost de peste 61,6 milioane de lei. Iar proiectul a fost depus şi aprobat pentru finanţare în perioada în care Nicolae Ciucă era premier.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți