16.8 C
Slatina
duminică,29 septembrie,2024

Ultimele Articole

Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la institutiile oltene

- Advertisement -

La Primaria Bals managementul cu privire la stabilirea, constatarea, urmarirea si incasarea veniturilor bugetului local nu este suficient de performant. Cel putin asa reiese din raportul Curtii de Conturi. Nestabilirea, neinregistrarea, neevidentierea si neincasarea in cuantumul si la termenele prevazute de lege a impozitului pe cladiri si terenuri pentru cladirile aflate in proprietatea unor persoane fizice sau juridice, precum si in domeniul public si privat al unitatii administrativ-teritoriale, a taxelor pe mijloacele de transport, a veniturilor din concesiuni si inchirieri pentru elemente de
patrimoniu concesionate sau inchiriate sunt doar cateva din neajunsurile primariei identificate la nivelul anului 2010. Potrivit reprezentantilor Curtii de Conturi, aceste nereguli au fost determinate de necalcularea si neinregistrarea in evidentele contabile a obligatiilor de plata privind impozitele, taxele, contributiile si alte obligatii bugetare, de neurmarirea modului de respectare a obligatiei contribuabililor de a inscrie in declaratiile de impunere sau declaratiile fiscale a unor bunuri impozabile, venituri impozabile sau impozite datorate, dar si de aplicarea unor cote eronate in stabilirea impozitelor locale. De asemenea, reprezentantii primariei nu au calculat din oficiu obligatiile de plata in cazul nerespectarii termenelor de depunere a declaratiilor de impunere, nu au urmarit, nu au inregistrat in evidentele contabile si nici nu au incasat la termen redeventele si chiriile pentru elementele de patrimoniu concesionate sau inchiriate.

Patrimoniul public si privat, gestionat cu scapari

Primariile din Dobretu, Milcov, Cirlogani, Voineasa si Cezieni au fost gasite si ele cu nereguli. Reprezentantii Curtii de Conturi au descoperit incalcari ale prevederilor legale care reglementeaza administrarea si gestionarea patrimoniului public si privat al unitatilor administrativ-teritoriale. La acest capitol factorii de raspundere ba au scapat cate ceva atunci cand au inventariat elementele patrimoniale, disponibilitatile din conturi, creantele si obligatiile catre terti, ba au scos, in mod nelegal, din patrimoniul comunei unele active fixe corporale, inregistrand eronat aceste scaderi. La capitolul exemplelor negative reprezentantii Curtii de Conturi au retinut si faptul ca cei indrituiti de lege sa faca controale nu au facut verificari inopinate asupra casieriilor, neintocmind procese verbale de verificare gestionara, conform normelor legale. Pentru ca in unele dintre cazurile constatate s-au regasit fapte prevazute de lege ca fiind contraventii si a caror constatare si sanctionare intra in competenta Curtii de Conturi, primariile din Dobretu si Milcov au primit si amenda.

Scapari si la CJP, Spitalul Judetean si Hidroserv Slatina

Casa Judeteana de Pensii (CJP) Olt este si ea prezenta in raport cu nereguli in ceea ce priveste situatiile financiare. Auditorii Camerei de Conturi au descoperit la institutie inregistrarea dubla a sumei de 321 mii lei asigurate de contribuabili, atat prin preluarea din baza proprie de date, cat si din situatiile transmise de catre Directia Generala a Finantelor Publice. De asemenea, in scriptele institutiei s-au descoperit plati duble, reprezentand indemnizatii de insotitori ai persoanelor cu grad de invaliditate I si indemnizatii de insotitori sau asistenti personali ai persoanelor cu handicap grav alocate din bugetul asigurarilor sociale de stat, cat si din bugetele locale.
Printre institutiile oltene care au facut anul trecut obiectul controalelor derulate de Camera de Conturi se numara si Spitalul Judetean de Urgenta Slatina, amintit in raportul citat pentru cateva nereguli, precum cea privind neincasarile unor venituri din servicii medicale spitalicesti.
Hidroserv Slatina are si ea un loc in documentul Curtii de Conturi: nu a organizat activitatea de audit intern si a efectuat plati in avans la nivelul a 264.000 de lei, contrar Ordinului ministrului Finantelor Publice 3055/2009.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți