16.8 C
Slatina
duminică,29 septembrie,2024

Ultimele Articole

Un nou scandal in Spitalul Slatina

- Advertisement -

Eufrosina Bratoi, presedintele Camerei Federative a Medicilor Olt, si Sorin Lesnic, vicepresedintele organizatiei sindicale, au organizat ieri o conferinta de presa in cadrul careia au vorbit despre nemultumirile medicilor pe care ii reprezinta. Noi am instiintat si am trimis hartii catre DSP, catre comitetul director si Consiliul de Administratie al spitalului, referitor la problemele care s-au ridicat in cadrul unitatii, pe care noi le consideram ca pot fi foarte periculoase pentru buna functionare a spitalului. Am pus pe tapet externalizarea spalatoriei, bucataria, interzicerea parcarii, vestiarul cadrelor medicale, demiterea unor sefi de sectii si nerespectarea unor hotarari judecatoresti de catre conducerea spitalului, a spus Eufrosina Bratoi.
Cei doi lideri sindicali sustin ca medicii se tem ca in spital va izbucni o epidemie de infectii nozocomiale din cauza modului in care sunt spalate rufele si a faptului ca bucataria spitalului este asezata la cinci metri de ghena de gunoi, iar hrana este transportata cu carucioarele pe acelasi traseu folosit de masina de gunoi si deseuri biologice.
Spalatoria a fost facuta in 2005 cu bani de la Ministerul Sanatatii, a costat 37 de miliarde lei si functiona foarte bine, nu ne-a ridicat niciodata probleme. A fost schimbata destinatia ei si facuta bucatarie, asa s-a hotarat. Eu am ridicat problema in Consiliul de Administratie si l-am intrebat pe manager de ce nu este lasata spalatoria asa cum este, pentru ca functioneaza foarte bine, si de ce nu este luat un catering pentru masa pana la rezolvarea litigiului cu bucataria, dar mi-a spus ca asa s-a hotarat. S-a externalizat spalatoria pe baza unui protocol, ceea ce nu presupune asumarea raspunderii din partea firmei careia i-a fost incredintat serviciul, a afirmat presedinta sindicatului. La randul sau, Sorin Lesnic a adaugat ca firma care se ocupa de spalarea rufelor din spital este din Bucuresti si este o spalatorie civila, care nu respecta in nici un fel circuitele obligatorii pentru o spalatorie din cadrul unei unitati spitalicesti. Lesnic a precizat ca nu sunt cunoscute conditiile in care se realizeaza spalarea rufelor, ca multe dintre ele vin deteriorate, rupte, decolorate si amestecate, iar transportul rufelor spalate se face cu aceeasi masina cu care sunt transportate si cele murdare.
Medicii au sesizat conducerea sindicatului sa depunem diligentele necesare pentru a se reveni la o stare de normalitate, pentru ca nu-si asuma raspunderea izbucnirii unei epidemii de infectii nozocomiale, care s-ar raspandi la persoanele care au cea mai mica imunitate. Medicii au tras acest semnal de alarma si ne-au delegat pe noi sa facem demersurile necesare pentru ca se tem ca in spital aceasta rufarie nu va fi la standardele de calitate cu care erau obisnuiti, a spus Lesnic.
Cei doi lideri sindicali au abordat si problema interzicerii parcarii in curtea spitalului, afirmand ca au inaintat plangere penala conducerii pentru ca au castigat procesul in instanta, dar hotararea judecatoreasca nu este pusa in aplicare. O alta nemultumire este legata de mutarea vestiarelor cadrelor medicale in subsolul spitalului, medicii plangandu-se ca sunt nevoiti sa se schimbe in frig, printre gandaci si sobolani.

Medicii trebuie sa se ocupe de pacienti, pentru celelalte servicii sunt oameni abilitati!

Nicu Vladu, managerul unitatii sanitare, s-a declarat surprins de afirmatiile celor doi medici – lideri de sindicat si considera ca acestia confunda lucrurile. Mai mult chiar, Vladu pare sa fie de parere ca in spatele declaratiilor acestora se ascund anumite interese.
Nu se intersecteaza indatoririle din fisa postului medicului cu lucruri care nu au nici un fel de legatura cu profesia de medic. Sa nu amestecam lucrurile de sindicat cu lucrurile din fisa postului si calitatea de salariat cu cea de membru sindical! Sindicatul in primul rand trebuie sa se ocupe de drepturile salariatilor, respectiv ale medicilor care fac parte din Camera Federativa, pentru ca nu toti medicii fac parte din Camera Federativa. Doi lideri de sindicat nu pot vorbi in numele a 150 de medici. Problemele cu spalatoria, cu bucataria, cu vestiarele nu sunt probleme care afecteaza bunul mers al relatiei dintre sindicat si patronat. Atata timp cat salariile se dau la timp, cat sporurile sunt la maxim, cat bonurile se dau in numar de 20 in fiecare luna, cat medicamente exista, atata timp cat de la patru miliarde jumatate cat se platea mancarea pe luna am ajuns la suma de doua miliarde pe luna si mancarea este mult mai buna, mi se pare anormal sa discutam de alte lucruri decat cele care privesc intreaga activitate si buna desfasurare a actului medical. Pe de alta parte, este foarte bine ca sindicatul vine in sprijinul conducerii, de maine o sa incepem si noi sa verificam condica de prezenta, sa vedem cat munceste fiecare, la cat vine si la cat pleaca, sa stam de vorba si cu pacientii, si la ambulatoriu si in spital, nu-i nici un fel de problema, mie mi se pare normal sa ne ajutam… Sindicatul are niste drepturi limitate, ca daca era altfel conducea sindicatul spitalul, dar eu sunt deschis la orice si chiar de maine e bine sa vedem si o sa fac publica si la presa, si in televiziune activitatea din spital asa cum este ea. Sa vedem daca ne intereseaza spalatoria de ce ne intereseaza, ca nu exista in fisa postului la nici un doctor treaba de spalatorie, sa vedem daca ne intereseaza mancarea de ce ne intereseaza… Medicii trebuie sa se ocupe de pacienti, pentru celelalte servicii sunt oameni abilitati, care au venit prin concurs si detin functiile legal. Sunt sincer surprins de reactia celor doi. Atata timp cat suntem un spital fara arierate, avem salariile si tichetele de masa intregi, sporurile la maxim, vad ca nu este bine. Presupun ca era mai bine ca acum doi ani, cand aveau contributiile la salarii nedate, erau penalitati, erau sute de miliarde datorii si se intampla ce se intampla in spital…
Avem compartiment care raspunde de infectiile nozocomiale, nu s-a intamplat si nu o sa se intample nimic de genul acesta.
Nu stiu ce se urmareste, pana la urma cred ca tot scandalul este de la servitul mesei… Sunt convins ca am deranjat pe foarte multi si am informatii ca au pierdut mai multi prin plecarea firmei Elcomex din spital, a conchis Vladu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți