16.8 C
Slatina
duminică,29 septembrie,2024

Ultimele Articole

Cum scapam de penalitatile acumulate la restantele datorate statului

- Advertisement -

Pana la 31 decembrie 2011, au fost emise decizii de anulare a penalitatilor de intarziere pentru 112 contribuabili. Valoarea totala a penalitatilor si majorarilor de intarziere anulate este de 100.473 lei, declara Mihaela Marinescu, purtatoarea de cuvant a DGFP Olt.
Datornicii la stat cu restante la 31 august 2011 au putut beneficia de anularea totala a penalitatilor, ca si de o cota de 50% a majorarilor de intarziere dupa ce si-au platit la Fisc obligatiile principale pana cel mai tarziu la 31 decembrie 2011. Cei care n-au apucat sa beneficieze de aceasta prevedere legala mai au o sansa, daca isi platesc obligatiile principale si dobanzile aferente pana la 30 iunie 2012. Potrivit modificarilor operate prin aprobarea Ordinului 2604 pentru aplicarea prevederilor titlului XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere, precum si reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale poate fi posibila daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, administrate sau stabilite de fiecare dintre organele competente, sunt stinse prin plata sau compensare pana la 30 iunie 2012, cu exceptia dobanzilor datorate pana la data stingerii si stabilite prin decizii comunicate dupa aceasta data, pentru care conditia se considera indeplinita daca dobanzile se sting pana la termenul de plata prevazut la art.111 alin. (2) din O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, explica Mihaela Marinescu.

Amanunte

Potrivit Ordinului 2604, obligatiile fiscale principale existente la data de 31august 2011 sunt obligatii fiscale individualizate prin declaratii depuse de contribuabil pana la data de 31 august 2011 si/sau decizii de impunere emise si comunicate contribuabilului pana la aceasta data, pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala; obligatii fiscale individualizate in inscrisuri care constituie titluri de creanta comunicate contribuabilului pana la 31 august 2011, pentru obligatiile fiscale stabilite de directiile de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
Prin dobanzi aferente obligatiilor principale, se intelege si cota de 50% din majorarile de intarziere, reprezentand componenta de dobanda a acestora. Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitati sunt cele datorate pentru perioada 01 ianuarie 2006 – 30 iunie 2010. De asemenea, obligatii principale sunt si sumele reprezentand amenzi exigible de orice fel, cu exceptia celor pentru care, potrivit legii, este suspendata executarea actului prin care s-a aplicat amenda. Ordinul mai stabileste expres faptul ca de facilitatea amintita nu se poate beneficia daca plata obligatiilor bugetare se face ca urmare a unei popriri sau ca urmare a valorificarii bunurilor sechestrate.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți