6.2 C
Slatina
miercuri,5 februarie,2025

Ultimele Articole

Mai multe supermarketuri din județ, amendate de DSVSA Olt cu aproximativ 200.000 de lei

- Advertisement -

În scopul prevenirii apariţiei îmbolnăvirilor la om în urma consumului de alimente în perioada sărbătorilor de iarnă, precum şi în scopul prevenirii răspândirii Pestei Porcine Africane, inspectorii Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt au intensificat controalele în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală destinate consumului uman. Neregulile constatate nu au întârziat să apară, în urma celor peste 70 de controale efectuate fiind aplicate 20 de amenzi, în cuantum de aproape 200.000 de lei. 

Astfel, în primele 11 zilei ale lunii decembrie, inspectorii din cadrul DSVSA Olt au efectuat 72 de controale oficiale, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală – carne, lapte, produse lactate, pește, ouă şi nonanimală – produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe, asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.

În total, s-au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale conform Hotărârii de Guvern 984 din 2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 192.400 lei la unități de tip supermarket. Printre neconformitățile constatate de inspectorii sanitari veterinari au fost depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; stare de igienă necorespunzătoare în spațiile de depozitare, neîntreținerea spațiilor și echipamentelor; manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă și lipsă probe prelevate în cadrul programului de autocontrol.

„DSVSA Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare specifice acestei perioade, cu carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C. Este interzisă comercializarea produselor alimentare în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal și nu recomandăm consumatorilor să achiziționeze produsele specifice acestei perioade din astfel de locuri”, anunță reprezentanții instituției.

În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372.735.838; fax 0249.416.726 – DSVSA Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți