Brânză, caş, cârnaţi de porc, caltaboş, jumări dar şi cozonac, prăjituri, siropuri şi băuturi spirtoase se află printre produsele agroalimentare ce vor putea fi găsite la Târgul de Crăciun, găzduit în perioada 19-21 decembrie de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit unui comunicat al instituţiei, târgul va fi organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia.
„Acţiunea reprezintă o oportunitate pentru producătorii români de a-şi promova produsele agroalimentare obţinute ca urmare a implementării legislaţiei europene şi naţionale, dar şi un bun prilej de informare a consumatorilor în ceea ce priveşte identificarea produselor cu caracteristici specifice datorate originii şi metodelor de producţie”, se arată în comunicatul MADR.
Cei care vor vizita târgul vor putea achiziţiona produse specifice Crăciunului din toate regiunile ţării, precum: brânză, caşcaval, telemea, brânză de burduf, caş, cârnaţi de porc, slănină afumată, caltaboş, jumări, cârnaţi de casă, lebăr, tobă de casă, jambon afumat, muşchi afumat, cozonac, prăjituri, siropuri, gemuri, dulceţuri din fructe, băuturi spirtoase etc.
Totodată, vizitatorii vor avea posibilitatea de a-şi procura produse recunoscute pe sisteme de calitate europene (IGP) precum Magiun de prune Topoloveni şi Telemea de Sibiu.
De asemenea, se vor putea găsi produse din sistemul agriculturii ecologice din România, precum diferite sortimente de miere şi preparate ale stupului de la Herţa Bio Apicole, dar şi produse atestate tradiţional: pâine şi produse de patiserie de la Boianul, realizate de familia Hegbeli în gospodăria din satul Boiu, judeţul Mureş, prune afumate sau uscate la lojniţă de Vrancea, de la producătorul Ionescu Daniel din comuna Vizantea-Livezi, judeţul Vrancea, şi produse lactate şi din carne de la Ferma Istrate din Fundata, judeţul Braşov, dar şi binecunoscutul Cozonac Domnesc din satul Tocileni, judeţul Botoşani.
Producătorii din arealul zonei montane vor aduce diverse preparate din păstrăv, dulceţuri, gemuri, sucuri, siropuri, zacuscă, tocană din legume, produse lactate, iar din fermele vegetale vor fi prezente legume şi fructe de sezon.
„Un element de noutate pentru oaspeţii târgului va fi mâncarea tradiţională gătită la faţa locului de Maria Spinciu, bucătar priceput de pe Transalpina, care îi va delecta pe gurmanzi cu bucate de sezon precum fasole cu cârnaţi tradiţionali, sărmăluţe cu turtă din mălai ca la bunica, bulz ciobănesc preparat la jar, iar ca surpriză veţi putea găsi specialităţi precum lipii coapte cu brânză, dovleac sau ceapă, dar şi tot felul de plăcinte şi cozonac”, potrivit comunicatului.
Pe lângă toate aceste preparate olteneşti, pentru cei care ţin postul Crăciunului vor exista şi preparate de post cum ar fi sărmăluţe cu păsat, fasole bătută şi zacuscă de ciuperci, iar cei care nu au suficient timp pentru a merge la cumpărături vor putea opta pentru un coş cu bunătăţi ce conţine toate produsele necesare pentru masa de Crăciun.
Celor aflaţi în căutare de cadouri pentru cei dragi, producătorii le vin în întâmpinare cu o serie de produse precum: prăjituri cu ingrediente naturale şi produse vegane fără zahăr, dulciuri de casă tradiţionale, flori de sezon, dar şi obiecte decorative şi de uz casnic sculptate în lemn de meşterul popular Lepădatu Iordan din Băbeni, judeţul Vâlcea.
Târgul de Crăciun din curtea MADR va fi deschis de joi, 19 decembrie, până pe 21 decembrie, între orele 09:00 – 19:00.