9.9 C
Slatina
vineri,10 ianuarie,2025

Ultimele Articole

Ce spune doctorul Florin Popa că se întâmplă cu pacienții ce se adresează Compartimentului Terapie Intensivă Coronarieni al Secției Cardiologie Slatina, după ce activitatea a fost suspendată din cauza lipsei de medici

- Advertisement -

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o în dimineața zilei de vineri, 10 ianuarie, doctorul Florin Popa, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slatina, a declarat că odată ce activitatea Compartimentului Terapie Intensivă Coronarieni, unde erau tratați cardiacii gravi, a fost suspendată temporar din cauza lipsei de medici cardiologi, pacienții vor fi transferați spre alte spitale din județele învecinate, cum ar fi în Dolj, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Totuși, este operațională Secția de Anestezie și Terapia Intensivă mare a unității medicale, medici de la Medicină Internă și Urgențe asigurând gărzile necesare.

Spitalul slătinean dispune în continuare de patru medici cardiologi activi pe secție, dar doi dintre ei nu pot face gărzi din motive medicale, deficitul de medici neputând fi acoperit nici dacă sunt recrutați alți doctori din mediul extern.

„În primul și în primul rând, s-a suspendat activitatea pe Terapie Intensivă Coronarieni. Este vorba de cele opt paturi pentru pacienții care sunt gravi, în specialitatea de cardiologie. Într-adevăr, vorbim despre 12 gărzi în care nu avem medici specialişti de cardiologie. Acele 12 gărzi vor fi acoperite de către specialitatea de Medicină Internă și de către colegii de la Primiri Urgențe. Acești pacienți gravi, care necesită internare pe Terapie Intensivă Coronarieni, vor fi redirecționați către centrele apropiate, cel mai probabil către Craiova. Totodată, reiterez faptul că la noi Terapia Intensivă cea mare funcționează! Adică, dacă un pacient este internat în cadrul spitalului și suferă de afecțiune de Cardiologie, avem disponibilă Terapia cea mare. Avem în continuare patru colegi pe secție și un coleg care acoperă Serviciul de ambulatoriu, dar doi dintre acești colegi sunt scutiți de gărzi, au probleme de sănătate. Din acest motiv, nu am putut asigura graficul de gărzi. Am încercat să cooptăm din sursă externă medici, ceea ce am și reușit, dar tot nu putem să acoperim în totalitate graficul de gărzi”, a declarat Florin Popa.

Directorul medical a mai spus că Spitalul Slatina a scos la concurs patru posturi de medici cardiologi și urmează a reveni o colegă din concediu în luna martie, situația reglându-se cât de cât.

„Noi sperăm să rezolvăm cât mai rapid situația. Cred că astăzi (vineri n.r.) se vor publica patru posturi, vom scoate patru posturi la concurs de medici specialiști și rezidenți de cardiologie. Sperăm din tot sufletul ca colegii să se înscrie pe aceste posturi, să ocupăm dacă se poate patru din patru, dacă nu, cât mai multe. Avem o colegă care este cu contractul suspendat şi, din ce am discutat cu dânsa, va reveni la serviciu din luna martie. Ușor, ușor lucrurile se vor regla. Un pic de răbdare, iată că am ajuns și noi în situația altor spitale județene. Nu aș vrea să dau nume că nu este frumos, nu ne uităm în grădina altuia, dar să știți că cel puțin la momentul ăsta eu am cunoștință de trei spitale județene care nu asigură continuitate Linia de gardă de cardiologie sau care au numai un cardiolog”, a mai spus medicul.

Florin Popa a ținut să facă și un apel la prevenție, subliniind că este necesar ca pacienții cu probleme cardiace să se prezinte urgent la doctor în cazul în care apar diverse simptome, adresându-se la medicul de familie sau în ambulatoriul Spitalului Slatina: „Ştim cu toții, patologia cardiovasculară primează la noi în țară, știm cu toții că avem la îndemână la momentul ăsta medicul de familie și ambulatoriul de specialitate. Adică nu amânăm vizite la medic, ori de câte ori avem simptomatologie specific cardiacă, mergem la medic, nu stăm, mergem la medicul de familie care are cunoștință de bază. Dacă nu, ne adresăm serviciul de ambulatoriu, care la noi funcționează zilnic. Dar şi la spital, repet, avem o mare parte din gărzi acoperită, avem medic de Medicină internă, care până la urmă este o specialitate mare și care poate să vadă în continuare patologia cardiacă, avem medicii de Primiri Urgențe care, la fel, sunt medici care pot să vadă această patologie cardiacă”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți