-8 C
Slatina
sâmbătă,22 februarie,2025

Ultimele Articole

IGPF: Tentativa sau trecerea ilegală a frontierei – principalele infracțiuni descoperite la granițe în 2024

- Advertisement -

Tentativa sau trecerea ilegală a frontierei au fost principalele infracțiuni descoperite la granițe anul trecut, cei mai mulți cetățeni prinși fiind din Ucraina și continentul asiatic, a informat, miercuri, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).

”În anul 2024, au fost constatate 41.715 fapte ilegale, din care 19.091 infracțiuni și 22.624 contravenții, în creștere cu aproximativ 87%. Cele mai multe infracțiuni descoperite au vizat tentativa sau trecerea ilegală a frontierei (13.263 fapte), urmate de infracțiunile la regimul circulației (1.345) și de fals și uz de fals (1.090). Anul trecut, la frontiera cu Ucraina au fost depistate cele mai multe fapte de natură penală, numărul acestora reprezentând 65% din numărul de infracțiuni constatate la frontiera României”, potrivit evaluării activității Poliției de Frontieră Române desfășurate în anul 2024, transmisă, miercuri, AGERPRES.

La frontiera cu Republica Moldova au fost aplicate cele mai multe sancțiuni contravenționale, 61,6% din numărul total.

Pe linia migrației ilegale, sursa citată transmite că, în perioada de referință, la nivel național, polițiștii de frontieră au depistat în zona de competență 18.396 cetățeni străini în timp ce intrau în țară prin trecere frauduloasă a frontierei în scop de migrație ilegală, din totalul acestora făcând parte și cei peste 14.800 de cetățeni ucraineni care au intrat în țara noastră solicitând o formă de protecție din partea statului român.

Totodată, pe sensul de ieșire din România au fost depistați 2.389 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulți fiind depistați la granița cu Ungaria, menționează IGPF, care adaugă că în aceste situații este vorba, în majoritatea cazurilor, despre migrația către vest a forței de muncă importate în România, adică persoane care au intrat în țară legal, cu vize de muncă.

”În anul care a trecut s-a observat o scădere semnificativă (peste 60%) a presiunii migraționiste la frontiera cu Serbia, deși statisticile ultimelor luni ale agențiilor europene de profil au indicat o presiune migraționistă în continuă creștere în regiunea Balcanilor de Vest, țara noastră fiind în zona adiacentă acestei rute. Situația în scădere de pe acest segment de frontieră vine ca urmare a securizării zonelor de frontieră vulnerabile și creșterii capacității de reacție, acționându-se în colaborare cu autoritățile de frontieră din Serbia pentru prevenirea trecerii ilegale a migranților din țara vecină. Astfel, în anul 2024 s-a reușit prevenirea intrării în țară a 259 persoane, indicator în scădere cu 67% comparativ cu anul 2023”, a indicat sursa citată.

Cei mai mulți cetățeni depistați în tentativă de trecere ilegală a frontierei au provenit din Ucraina, Siria, Irak, Nepal, Bangladesh, Turcia, Etiopia, Sri Lanka, Pakistan, India.

Anul trecut, valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de control trecere frontieră au fost de aproximativ 18 milioane autovehicule, cu 4,3% mai mari comparativ cu perioada similară din anul 2023 (17,1 milioane mijloace de transport), iar frontiera unde s-a înregistrat cel mai mare flux a fost cea cu Ungaria, care a reprezentat 44% din total, menționează IGPF.

”Pe linia infracționalității cu vehicule suspecte a fi furate, în perioada analizată, în zona de competență a poliției de frontieră au fost descoperite 339 autovehicule semnalate ca fiind căutate de autorități sau suspecte a fi furate (275 autoturisme, 25 camioane, 16 microbuze, șase motociclete, un autocar și șase remorci), cu 48% mai mult comparativ cu anul 2023. Persoanele implicate în această activitate ilicită sunt cetățeni austrieci, belgieni, bulgari, croați, germani, georgieni, greci, iranieni, italieni și români”, menționează Poliția de Frontieră.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți