Investitia propusa de catre Consiliul Judetean Olt in parteneriat cu autoritatile din Belene consta in implementarea unui sistem de monitorizare si avertizare in caz de dezastru cu scopul imbunatatirii schimbului de informatii intre institutiile implicate in managementul situatiilor de urgenta si adoptarea rapida a celor mai bune decizii in astfel de situatii. Sistemul de monitorizare si avertizare va oferi suportul informational necesar pentru factorii de decizie prin achizitia si distributia de informatii legate de situatia de urgenta si de efectele acesteia. Cu o asemenea investitie pot fi coordonate interventiile, monitorizate situatiile de urgenta, se pot redacta, aplica si coordona planurile si procedurile operationale standard pentru fiecare tip de situatie in parte.
Mai precis, autoritatile vor achizitiona, printre altele, noua sirene electronice cu puteri de 600 W si de 1200 W care vor fi montate in cele mai expuse localitati la situatii de risc, receptoare radio, un centru de comanda si control, dar si un centru de date cu echipamente IT. Totul se va ridica la aproape 14 milioane de lei, organizarea licitatiei pentru atribuirea contractului de achizitie fiind stabilita pentru data de 13 martie a.c. 84,82% din suma totala vine de la FEDR, 13% – din bugetul national, iar 2,18% reprezinta contributia proprie a Consiliului Judetean.
Zona de risc
in prezent, sistemul de alarmare in caz de catastrofe naturale din judetul Olt este compus din 80 sirene, 78 la Centrala Hidroelectrica, pe raul Olt si doua sirene in Slatina. Avand in vedere faptul ca Oltul este situat intr-o zona de risc ridicat, este necesara restructurarea sistemului centralizat de gestionare a informatiilor si de alarmare. Sirenele sunt o componenta esentiala a sistemului de aparare al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, pentru prevenirea dezastrelor cum ar fi inundatiile, evenimentele meteorologice periculoase, cutremurele si alte dezastre (tehnologice, antropice, terorism etc.). Echipamentului existent este, in marea sa majoritate, invechit si greu de reparat din cauza lipsei de personal autorizat. Managementul situatiilor de urgenta la nivel judetean necesita interventia unui numar mare de institutii publice centrale si locale pentru luarea deciziilor, fapt care genereaza procese complexe de comunicare, care pot genera, la randul lor, intarzieri in aplicarea masurilor impuse in situatii de urgenta. Inundatiile catastrofale care au afectat Romania in ultimul timp au dovedit ca tara este din ce in ce mai afectata de schimbarile climatice. Climatul regiunii este caracterizat in ultima vreme printr-o incalzire accentuata si este dominat de fenomene naturale exteme. Rezultatele, exprimate prin perderi umane si materiale grave, impun schimbari conceptuale rapide si modificarea modalitatii de a actiona in lupta cu dezastrele. Numarul total al victimelor in perioada 2000-2007 a fost de 91, doua persoane ranite si 89 decedate. Cea mai grava situatie s-a inregistrat in 2005 cu 76 de morti si 2 raniti grav. Inundatiile din 2005 au dus la pierderi materiale de peste 1,5 miliarde de euro, se arata intr-un document de motivare a investitiei.
Zona transfrontaliera Olt-Pleven, ca si zona traversata de Dunare, reprezinta un risc ridicat privind dezastrele naturale, cum ar fi inundatiile, evenimentele meteorologice periculoase si poluarea accidentala.