1.9 C
Slatina
duminică,22 decembrie,2024

Ultimele Articole

Conducerea Directiei pentru Cultura, la raport cu lauda de sine

- Advertisement -

Urechile prefectului Leonid Moisiu, ale subprefectului Jenel Copilau si ale tuturor sefilor de deconcentrate au putut auzi ca prioritatea in activitatea DCPN Olt este protejarea si punerea in valoare a Patrimoniului Cultural National, respectiv protejarea monumentelor istorice si de for public, a siturilor istorice, urbanistice si arheologice, precum si protejarea patrimoniului cultural mobil al judetului. Cei prezenti au mai aflat ca in 2011 DCPN Olt a prezentat, in cadrul Comisiei Zonale nr. 5 a Monumentelor Istorice 47 de documentatii, din care 39 au fost avizate si 8 respinse pentru completari, ca anul trecut s-au continuat demersurile privind introducerea in Patrimoniul European sau UNESCO a Bisericii de lemn din comuna Leleasca, lacas de cult care dateaza din 1766 si care a fost restaurat in 2010, dar care nu a intrat nici in Patrimoniul European si nici in UNESCO, pentru ca nu a foat intrunit punctajul necesar clasarii. De asemenea, in raport se mai arata ca din cele 112 localitati ale judetului, doar 57 au plan urbanistic general si ca anul trecut doar doua asemenea documentatii au fost avizate de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice. in plus, anul trecut angajatii institutiei au supravegheat derularea unor lucrari in zone in care au avut loc descoperiri arheologice, au efectuat controale periodice la lucrari avizate asupra unor monumente istorice, s-a acordat asistenta de specialitate in mai multe cazuri si s-a urmarit elaborarea unor documentatii precum la cea a bisericii de la Seaca – Poboru, prinsa intr-un program pilot pentru restaurarea si consilidare monumentelor istorice. Directia a monitorizat autorizatiilor de constructie eliberate de autoritatile publice locale, a sustinut mai multe proiecte si a colaborat bine cu diverse institutii publice.
Desi DCPN a sustinut proiectul de reabilitare a monumentului istoric Cetatea Sucidava din Corabia si introducerea acestuia in circuitul turistic, documentatia, care se afla depusa la Agentia de Dezvoltare Regionala Sud -Vest Oltenia, n-a primit finantare anul trecut.
Refacerea bisericii – monument istoric din Seaca – Poboru, proiect cuprins intr-un program cultural de consolidare-restaurare a monumentelor istorice derulat in 2011-2012 de Institutul National al Patrimoniului, n-a putut fi nici ea finalizata, pentru ca lacasul de cult nu are titlu de proprietate si carte funciara. Stabilirea de trasee cultural turistice, prin care sa fie puse in valoare, monumentele istorice, sit-urile arheologice si lacasurile de cult, la nivelul judetului Olt, in anul 2011 a fost realizata planul privind trasee cultural turistice fiind postat pe site-ul institutiei, se mai arata in document. Toate acestea si multe altele sunt apreciate drept activitate buna si foarte buna de catre directorul institutiei, care spera ca in 2012 institutia pe care o conduce sa beneficieze de o cota mai mare de benzina pentru efectuarea actiunilor de verificare si control privind respectarea legislatiei in domeniu patrimoniul (in momentul de fata subdimensionata la 100 litri/luna) (greselile ortografice, de topica si de punctuatie nu ne apartin, citatele fiind redate cu fidelitate).

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți