Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care instituie posibilitatea ca primarii să poată să-și delege atribuțiile de stare civilă și funcționarilor publici de la Direcțiile de evidența populației.
S-au înregistrat 254 de voturi ‘pentru’, unul ‘împotrivă’ și 39 de abțineri.
Propunerea legislativă prevede modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ și a Legii nr.119/1996 cu privire Ia actele de stare civilă.
‘Primarul poate delega, prin dispoziție, atribuțiile ce îi sunt conferite de lege și alte acte normative viceprimarului, secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcționale sau personalului din aparatul de specialitate, administratorului public, precum și conducătorilor instituțiilor și serviciilor publice de interes local, în funcție de competențele ce le revin în domeniile respective. Delegarea atribuțiilor de stare civilă se poate realiza și către funcționarii publici din compartimentele de stare civilă sau evidența populației’, prevede proiectul adoptat.
Actul normativ mai stabilește că sunt ofițeri de stare civilă la nivelul unităților administrativ-teritoriale din cadrul județelor, pe lângă primarii municipiilor, orașelor și comunelor, și personalul care are atribuții de stare civilă și de evidență a persoanelor, în condițiile stabilite în normele metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă.
Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, inițiator al proiectului, a explicat că aceste prevederi sunt necesare în urma ordonanței de Guvern aprobare la sfârșitul anului trecut care prevede compensarea cu timp liber a activității din weekend.
‘Astfel, se impune ca angajaților compartimentelor de evidență a populației să le fie delegate atribuții de stare civilă, astfel încât sarcina prestării de ore în afara orelor normale de program să fie distribuită cât mai multor persoane, în această modalitate fiind asigurat și dezideratul fluidității serviciilor de stare civilă în weekend, dar și asigurarea funcționalității în zilele în care angajații care au lucrat în weekend solicită acordarea de zile sau ore libere în timpul săptămânii’, a precizat Andronache.
Actul normativ vizează și situațiile în care sistemele informatice folosite pentru operațiunile de stare civilă și în special cele folosite pentru oficierea căsătoriilor sunt inoperabile, blocate sau au întârzieri foarte mari în procesarea datelor.
‘În caz de forță majoră care face imposibilă completarea în sistem informatic sau în cazul unor limitări tehnice sesizate de către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau, după caz, de către Departamentul consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe ori în cazul municipiilor reședință de județ, a sectoarelor municipiului București de către primar, actele de stare civilă exemplarul I se completează olograf, urmând ca, după încetarea forței majore sau înlăturarea disfuncționalităților de ordin tehnic, acestea să fie completate informatic și validate în Registrul de stare civilă exemplarul II’, mai prevede actul normativ.
Potrivit lui Gabriel Andronache, la sistemul online care generează certificatele de căsătorie apar situații în care, din cauza încărcării, nu se pot emite în timp real certificatele. ‘Acest lucru generează probleme pentru că, fără certificat, tinerii căsătoriți nu pot să meargă la biserică. În plus, intervin și decalări ale programului pentru miri’, a arătat el.
Camera Deputaților este primul for legislativ sesizat, Senatul fiind decizional.