24.7 C
Slatina
duminică,22 septembrie,2024

Ultimele Articole

Peste 300 de carduri europene de sanatate eliberate de la inceputul anului de CAS Olt

- Advertisement -

De la inceputul anului si pana in prezent, CAS Olt a eliberat 317 carduri europene de sanatate si 22 de certificate de inlocuire a cardului european de sanatate.
Cardul european de asigurari sociale de sanatate se elibereaza la cererea
persoanei interesate pe baza copiei actului de identitate – cartea de identitate
respectiv certificatul de nastere pentru minorii sub 14 ani si a documentului care
atesta calitatea de asigurat pe ultimii 5 ani. in momentul depunerii acestor documente, asiguratul va completa o cerere tip, prin care solicita eliberarea cardului, a declarat Constanta Coteneanu, purtator de cuvant al CAS Olt. Potrivit acesteia, in luna martie au fost eliberate 152 de carduri, mai multe ca in lunile anterioare, deoarece unii asigurati vor pleca in strainatate pentru sarbatorile pascale si vor sa fie asigurati din punct de vedere medical.

De ce este necesar cardul european de sanatate cand calatorim in strainatate

in situatia in care asiguratul are nevoie de asistenta medicala in tara de destinatie sau de transit, cardul european de sanatate dovedeste calitatea de asigurat in Romania.
Acesta ofera asiguratilor dreptul de a beneficia de servicii medicale de necesitate in perioada sederii temporare pe teritoriul unei tari care este membra a UE. Vreau sa mentionez ca pe baza acestui card nu se pot solicita tratamente pentru afectiunile pre-existente calatoriei in strainatate, ci numai pentru problemele de sanatate care apar in timpul sejurului, a explicat Constanta Coteneanu.
De asemenea, cardul nu acopera situatia in care deplasarea persoanei asigurate intr-un alt stat membru UE are drept scop beneficierea de tratament medical.

Cat costa cardul si cum se intra in posesia cardului

Potrivit reprezentantilor CAS Olt, cardul european de asigurari sociale de sanatate este suportat exclusiv din FNUASS.
Acesta se elibereaza in termen de 7 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii si are o valabilitate de maxim 6 luni. Se livreaza (prin posta) asiguratului personal si nu se accepta livrarea acestuia in cutia postala, a conchis Constanta Coteneanu.
in cazul nerealizarii livrarii catre asigurat a cardului, acesta va fi livrat la casa de asigurari de sanatate in termen de maxim 15 zile lucratoare de la introducerea cererii de card in aplicatie.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți