29.4 C
Slatina
vineri,4 iulie,2025

Ultimele Articole

Senat – final de sesiune: Un nou președinte. Instituția – reorganizată. Grupul POT a fost desființat

- Advertisement -

Prima sesiune ordinară a Senatului din legislatura 2024 – 2028 se încheie, luni, în acest for legislativ activând 134 de senatori.

În această primă sesiune, Senatul l-a avut ca președinte pentru o scurtă perioadă pe Ilie Bolojan pentru că, în perioada 11 februarie – 26 mai, acesta a asigurat interimatul funcției de șef al statului. Bolojan a demisionat apoi din funcția de președinte al Camerei superioare a Parlamentului după ce a fost învestit ca premier pe 23 iunie.

Procedurile legate de reducerea personalului Senatului, inițiate în ianuarie, s-au finalizat în luna mai, economia anuală prin cele 147 de posturi reduse fiind de 17,5 milioane de lei, după cum anunța Ilie Bolojan, pe 30 mai.

”Din cele 796 de posturi au rămas 649, dintre care 31 sunt neocupate, fiind rezervate persoanelor suspendate de drept. Reducerea de personal s-a făcut prin normarea corectă a personalului și prin reducerea posturilor de consilieri de pe lângă comisii și cabinetele demnitarilor. Astfel de reduceri se pot face la multe instituții”, scria Bolojan, la acea dată, pe pagina sa de Facebook.

În perioada 12 februarie – 26 mai, liberalul Mircea Abrudean a asigurat interimatul conducerii Camerei superioare, iar pe 24 iunie acesta a fost ales președinte al Senatului.

După ce noul Parlament s-a constituit la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, senatorii s-au reunit în șapte grupuri politice (PSD, AUR, PNL, USR, UDMR, S.O.S. România și POT) pentru ca, în luna mai, grupul POT să se desființeze ca urmare a demisiei senatorilor Liviu Fodoca și Ștefan Borțun.

În prima sesiune ordinară a acestui an, Senatul a numit un nou judecător la CCR – Mihai Busuioc, 29 de membri titulari și supleanți ai Consiliului Național de Integritate, președintele și vicepreședintele Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități – Emanuel-Gabriel Botnariu și Mihaela Shilbaya-Matei.

Din punct de vedere legislativ, Senatul a adoptat mai multe proiecte de lege care au vizat diverse domenii. Astfel, senatorii au adoptat propunerea legislativă a USR prin care Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc este obligat să aibă pe site un buton de autoexcludere pentru cei care vor să își blocheze accesul.

Un proiect adoptat după ce a fost amplu dezbătut la Senat este cel care vizează pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse.

Senatul a decis, prin adoptarea unor legi, să omagieze unele personalități, instituind ”Anul Nadia Comăneci” și ”Anul Constantin Brâncuși”.

Alte proiecte adoptate de Senat vizează cooperarea polițienească internațională, modificarea legii CNA pentru a permite campanii de informare pentru combaterea consumului/ traficului de droguri și a traficului de persoane, reglementarea desfășurării pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român atunci când nu este instituită starea de urgență, de asediu, de mobilizare ori de război.

Două moțiuni simple au fost dezbătute de Senat în această sesiune, cea privind sistemul de pensii, împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, fiind printre puținele moțiuni care au fost adoptate de-a lungul timpului. Adoptarea unei moțiuni simple reprezintă doar un semnal, ministrul Bucura-Oprescu încheindu-și mandatul, împreună cu întregul Cabinet, pe 23 iunie. Cealaltă moțiune simplă, împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, și moțiunea de cenzură intitulată ”Premierul Nordis trebuie să plece, românii sunt sătui de umilință” au fost respinse de plenul Senatului, pe 31 martie, respectiv de Parlament, pe 28 februarie.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți