32.9 C
Slatina
duminică,6 iulie,2025

Ultimele Articole

Debitul Dunării, la mai puțin de jumătate față de media multianuală a lunii iulie

- Advertisement -

Debitul Dunării, la intrarea în țară, a ajuns în aceste zile la 2.000 mc/s, mai puțin de jumătate față de media multianuală a lunii iulie estimată la 5.350 mc/s, potrivit prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), emise pentru perioada 4 – 11 iulie 2025.

‘Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere ușoară, în primele patru zile, până la valoarea de 2.000 mc/s, apoi staționar până sfârșitul intervalului de prognoză (2.000 mc/s), situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s). În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în general în scădere, exceptând ultimele zile ale intervalului de prognoză, când vor fi relativ staționare pe sectorul Gruia – Călărași’, se precizează în prognoza INHGA.

În ceea ce privește râurile interioare, debitele medii zilnice vor fi relativ staționare, în prima jumătate a intervalului de prognoză, ulterior acestea vor fi în creștere, începând din vestul țării, apoi pe majoritatea râurilor.

‘Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de deal și de munte, ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate’, susțin hidrologii.

Potrivit buletinului hidrologic lunar, în luna iulie a acestui an, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30% și 50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50% – 80%) pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, bazinele superioare ale Jiului și Bistriței, respectiv mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice Crasna, Barcău, Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenții Prutului și pe râurile din Dobrogea.

În luna august 2025, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30% și 50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50% – 80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, bazinele superioare ale Jiului și Bistriței. Pe de altă parte, valori mai mici (de sub 30%) se vor consemna pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenții Prutului și pe râurile din Dobrogea.

Hidrologii avertizează că, în cursul lunilor iulie și august, sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide în timpul ploilor torențiale.

În luna septembrie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse în ecartul 30% – 50% din mediile multianuale lunare, mai mari (între 50% și 80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, și Someșul Mare, și mai mici (sub 30%) pe cursurile de apă Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenții Prutului și pe râurile din Dobrogea, se arată în prognoza pe trei luni emisă de INHGA.

În cazul fluviului Dunărea, la intrarea în țară (pe secțiunea Baziaș), debitul maxim estimat pentru luna iulie este de 4.000 mc/s, mai mic față de valoarea medie multianuală de 5.350 mc/s, iar cel minim de 2.000 mc/s.

Pentru luna august, debitul maxim al Dunării este estimat la 2.800 mc/s, în timp ce minimul va fi de 1.900 mc/s, comparativ cu media multianuală de 4.300 mc/s.

Conform prognozei de specialitate, media lunii septembrie este de 3.800 mc/s, cu un debit maxim al Dunării de 2.500 mc/s, respectiv un minim de 1.900 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situațiile în care se estimează posibilitatea depășirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situației și a evoluției factorilor meteorologici din momentul respectiv.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți