24.8 C
Slatina
miercuri,9 iulie,2025

Ultimele Articole

Nazare: Corecția deficitului este o prioritate; pachetul fiscal asumat de Guvern oferă baza necesară pentru o ajustare credibilă

- Advertisement -

Corecția deficitului este o prioritate pentru România, iar recentul pachet fiscal asumat de Guvern oferă baza necesară pentru o ajustare credibilă, discutată în detaliu cu reprezentanții Comisiei Europene, a susținut, marți, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, la ECOFIN.

‘Le-am transmis partenerilor europeni un semnal ferm că România își asumă cu responsabilitate consolidarea fiscală. Corecția deficitului este o prioritate, iar recentul pachet fiscal asumat de Guvern oferă baza necesară pentru o ajustare credibilă, discutată în detaliu cu reprezentanții Comisiei Europene. Obiectivul nostru este evitarea riscurilor majore legate de suspendarea fondurilor europene și degradarea ratingului de țară, ceea ce ar afecta un acces favorabil la piețele financiare internaționale’, a declarat Alexandru Nazare.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, ministrul Finanțelor a participat la Consiliul miniștrilor economiei și finanțelor din statele membre UE de la Bruxelles – ECOFIN – în cadrul căruia a prezentat pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.

Șeful de la Finanțe a dat asigurări că măsurile adoptate, care vizează atât partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli, vor fi urmate de reforme suplimentare, astfel încât consolidarea fiscală să nu compromită potențialul de creștere al economiei românești.
La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru economie și productivitate, a apreciat că pachetul prezentat de ministrul român al Finanțelor ‘este un pas important și pozitiv către respectarea noii recomandări privind deficitul excesiv, cu rezerva ca toate măsurile să fie rapid și în întregime adoptate și implementate’.

Astfel, România trebuie să pună în aplicare până la 15 octombrie măsuri care să asigure corectarea la timp a deficitului excesiv.

‘Ministerul Finanțelor anunță că pachetul de măsuri fiscal-bugetare, asumat ieri de Guvernul României, a fost apreciat de Comisia Europeană drept un pas important și pozitiv în îndeplinirea obiectivelor din cadrul procedurii de deficit excesiv. (…) În cadrul ECOFIN, Comisia Europeană a adoptat azi un set de Recomandări ale Consiliului Uniunii Europene’, se menționează în comunicat.

Conform sursei citate, România ar trebui să se asigure că rata de creștere nominală a cheltuielilor nete nu depășește valorile maxime de 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 și 4% în 2030. Situația de deficit excesiv ar trebui să se încheie până în 2030.

‘România trebuie sa întreprindă acțiuni eficace și să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea la timp a deficitului excesiv, până la data de 15 octombrie. Ulterior, România ar trebui să raporteze cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a prezentei recomandări cel puțin o dată la șase luni, în primăvară, în contextul raportului său anual privind progresele înregistrate, și în toamnă, până la 15 octombrie, până la corectarea deficitului excesiv’, precizează MF.

Comisia Europeană va realiza o evaluare completă a impactului pachetului de măsuri în toamna acestui an.

Guvernul și-a asumat luni răspunderea, în Parlament, pe primul pachet de măsuri fiscale care prevede creșteri de taxe (TVA, accize, dividende), reduceri de cheltuieli și măsuri de disciplină financiară, cu scopul de a reduce deficitul bugetar și a stabiliza finanțele publice.

Premierul Ilie Bolojan a declarat luni că primul pachet de măsuri fiscale reprezintă o urgență națională și un act de responsabilitate.

Acesta a reiterat că România a avut în 2024 cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, peste 9,3% din PIB.

‘Așa cum am mai spus, pentru fiecare 100 de lei încasați statul a cheltuit 132 de lei, iar pentru asta România s-a împrumutat și se împrumută scump în fiecare zi pentru a funcționa. Acest lucru trebuie să se oprească, altfel ne așteaptă așa numitul ‘junk’, respectiv titlul de ‘țară nerecomandată pentru investiții’, așa cum este definit de agențiile de rating’, a explicat Ilie Bolojan.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți