Medicii de familie olteni se arata destul de reticenti fata de noul sistem de prescriere electronica, ce va fi functional de luna viitoare, si obligatoriu de la 1 iulie. in primul rand, deoarece cabinetele medicale nu sunt dotate cu aparatura necesara pentru tiparirea retetelor, si in al doilea rand, reticenta vine din lipsa de pregatire a medicilor in acest sens. Reteta electronica presupune sa ai in permanenta internet, sa ai imprimanta laser, si alte cheltuieli care ni le impune Ministerul Sanatatii si CNAS. Sunt utile pentru ca dureaza mult mai putin sa tiparesti reteta decat sa o scrii de mana, dar dezavantajul e aceasta cheltuiala care se impune cabinetelor. Medicul trebuie sa se doteze cu imprimanta laser, pentru ca cele care sunt date de minister, cele matriceale, nu pot fi utilizate. Plus ca dezavantajul cel mare e perioada scurta de timp; in conditiile in care majoritatea pleaca in concediu in iulie, este total inoportun sa introduci o noutate de genul asta, cu implicatii destul de mari in mijlocul unei perioade de concediu, explica medicul Viorel Radulescu, vicepresedintele Colegiului Medicilor Olt.
Potrivit acestuia, incepand de saptamana viitoare, medicii de familie vor incepe instruirile pentru a se acomoda cu noua modalitate de prescriere a retetelor medicale. Pe langa aceste cheltuieli, important e faptul ca nu s-a facut niciun fel de instruire. Noi de marti incepem niste instruiri ale medicilor de familie cu firma de soft la care facem raportarile, instruiri pentru a introduce aceasta modalitate. Reteta electronica nu inseamna numai tiparire, ci tiparirea unui cod de bare, care e atribuit fiecarui medic; daca nu este imprimanta performanta, si nu are o rezolutie foarte buna, atunci se incurca socoteala rau de tot, pentru ca nu vor putea fi citite la farmacii, si se vor isca conflicte intre medici si farmacisti, intre pacienti si farmacisti si medici, a mai spus Viorel Radulescu.
in prezent, toate cabinetele individuale de medicina de familie din Olt sunt dotate cu un calculator, insa aparatura necesara pentru tiparirea retetei electronice ar depasi cateva sute de euro. Teoretic, au existat programe, si probabil ar fi fost bani si pentru dotarea cabinetelor, insa aceste programe nici macar nu au fost publicate pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al ministerului, a conchis medicul Radulescu.
Medicii de familie olteni incep instruirile pentru implementarea retetei electronice
- Advertisement -
- Advertisement -