15.2 C
Slatina
vineri,20 septembrie,2024

Ultimele Articole

Dezastru ecologic: 50 de tone de titei s-au scurs in apele Oltetului

- Advertisement -

Dezastru ecologic pe Oltet dupa ce aproximativ 50 de tone de titei din conducta fisurata miercuri la Bals s-au scurs in apele raului provocand poluarea pe o lungime de 15 kilometri. Desi echipajele de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Olt, Garzii de Mediu, SGA Olt si Conpet S.A au incercat sa opreasca inaintarea petei de petrol, pericolul nu a putut fi evitat. in jurul orei 18:00, unda de poluare a depasit cele doua baraje, montate in zona Vladuleni – Falcoiu si Cioroiu, si a ajuns in raul Olt.

Ecosistemul, distrus pe o lungime de 15 kilometri

Imediat, in zona a ajuns si ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, insotit de o echipa de specialisti din minister. Rovana Plumb a survolat cu elicopterul intreaga zona si a avut discutii cu privire la poluarea produsa atat cu reprezentantii A.B.A. Olt si I.J.S.U. Olt, cat si cu conducerea S.C. Conpet S.A. pentru a vedea proportiile dezastrului.
Am cerut sa fie luate toate masurile de interventie pentru a stopa unda de poluare ca sa evitam propagarea dincolo de lacul de acumulare Draganesti. Deocamdata, prioritatea zero este interventia pentru a stopa unda de poluare, astfel incat sa protejam populatia. Reprezentantii Administratiei Bazinale Olt au intervenit prompt, atat cu materiale, cat si cu resurse umane, a precizat ministrul Rovana Plumb.
Ea a declarat ca este vorba de un accident ecologic major, iar poluatorul, SC Conpet, va trebui sa suporte, pe langa amenda de 100.000 lei, si toate costurile depoluarii si refacerii ecosistemului.
Avem de a face cu un accident ecologic major pentru ca a fost distrus ecosistemul pe o lungime, apreciem noi, de 15 kilometri si, de asemenea, speram ca intr-o perioada relativ scurta, toata aceasta unda de poluare sa poata sa fie oprita. Dupa finalizarea actiunilor de depoluare, vom face o evaluare, iar poluatorul va trebui sa plateasca, a mai declarat Rovana Plumb, aceasta precizand ca s-au luat toata masurile pentru ca locuitorii din comunele pe langa care trece Oltetul sa nu intre in contact cu apa infestata.
Ministerul Mediului si Padurilor a anuntat joi, printr-un comunicat de presa, ca unda de poluare cu titei a ajuns la nivelul lacului de acumulare Draganesti, unde echipele de interventie ale S.G.A. Olt si Conpet S.A. au montat baraje absorbante si au continuat sa imprastie material absorbant pentru neutralizare. Potrivit sursei citate, Administratia Bazinala (A.B.A.) Olt a achizitionat inca 12 tone de material absorbant necesar interventiei, dupa ce in cursul zilei de miercuri, 30 mai 2012, a fost epuizat stocul de 15 tone detinut de Administratia Nationala Apele Romane, la nivelul administratiilor bazinale de apa. Afluxul de poluant de pe Oltet s-a diminuat considerabil in sectiunea pod DN 64 la Falcoiu, astfel ca operatiunile au fost concentrate la puntea pietonala de la Cioroiu, unde echipele S.G.A. Olt si S.C. CONPET S.A. au imprastiat in continuare material absorbent.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți