-2.4 C
Slatina
sâmbătă,8 februarie,2025

Ultimele Articole

Zeci de scoli si gradinite din Olt functioneaza fara autorizatie sanitara

- Advertisement -

Din cele 599 de unitati scolare pe care le are reteaua scolara olteana in noul an scolar, doar 387 sunt autorizate sanitar. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica spun ca motivele pentru care scolile oltene nu obtin autorizatiile sunt aceleasi in fiecare an: lipsa sursei proprii de apa potabila, lipsa sistemului de canalizare sau a gardului imprejmuitor.
De comun acord cu IsJ, reteaua noastra are acum 599 de unitati scolare, din care sunt autorizate 387, 212 fiind neautorizate sanitar; din cele neautorizate, 184 sunt respinse, iar 28 nu au solicitat autorizatie. in acest an se remarca o scadere a unitatilor scolare care nu au solicitat DSP autorizatie sanitara de functionare, si a crescut numarul de unitati scolare respinse in urma evaluarii facute si a deficientelor constatate, a spus medicul Magdalena Stegaru, din cadrul compartimentului Igiena scolara DSP, la sedinta Colegiului Prefectural de la sfarsitul saptamanii trecute.
Motivele neautorizarii unitatilor de invatamant sunt cele pe care le constatam de fiecare data, adica lipsa sursei proprii de apa potabila, si aici as preciza ca daca unitatea nu are sursa de apa, nu are autorizatie, iar acesta poate fi un motiv unic de respingere. in alte cazuri se poate intampla ca apa sa nu fie potabila, si mai sunt si alte conditii care nu sunt indeplinite: mobilier scolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la varsta tinerilor aflati in pregatire, iluminat natural sau artificial necorespunzator, grupuri sanitare necorespunzatoare, lipsa unui sistem de canalizare necorespunzator, si gard imprejmuitor incomplet sau inexistent, a adaugat aceasta. Mai mult decat atat, daca pana in 2009, evaluarea unitatilor de invatamant era facuta anual de DSP, un ordin al Ministerului Sanatatii a dat posibilitatea scolilor sa obtina autorizatia sanitara doar in baza unei declaratii pe propria raspundere, autorizatie cu termen de valabilitate nelimitat atata timp cat nu se schimba structura functionala a scolii. in opinia medicului Stegaru, acest lucru reprezinta o problema, si ordinul ar trebui sa fie reanalizat de reprezentantii Ministerului, astfel incat evaluarea sa fie facuta din nou in fiecare an.
O problema este acordarea acestei autorizatii de functionare pe declaratie pe propria raspundere; din experienta pe care o avem, aceasta autorizatie are termen de valabilitate nelimitat, atata timp cat nu se schimba structura functionala a scolii, iar asta inseamna ca ne bazam pe buna credinta a directorilor unitatilor de invatamant, care au obligatia sa ne anunte in cazul oricarei modificari care se produce. Noi am constatat din anii anteriori, ca, din pacate, exista probleme care, de la an la an, duc la o neconformare cu aceste exigente. Propunerea mea e sa se revina la evaluarea anuala, tinand cont de riscul pe care il prezinta pentru sanatatea copiilor nostri, a conchis aceasta.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți