21.5 C
Slatina
marți,8 iulie,2025

Ultimele Articole

Minel Prina, primarul Slatinei: Daca siguranta copiilor si batranilor este astfel asigurata, atunci eutanasierea maidanezilor ar putea fi o solutie!

- Advertisement -

La fel ca majoritatea oraselor tarii, si Slatina se confrunta, de ani de zile, cu problema ciinilor comunitari. Numai anul acesta, aproximativ 800 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce au fost muscate. Desi nimeni nu are o evidenta clara, autoritatile locale estimeaza ca in oras sunt in jur de 3.000 de caini. De cateva luni, maidanezii nu mai sunt stransi de pe strazi pentru ca primaria nu mai are contract cu nici o firma de ecarisaj, din lipsa de ofertanti.
Din aprilie nu mai avem contract cu nici o firma pentru ecarisaj. Din ce mi-au spus colegii de la Achizitii, nu este nimeni interesat de aceste licitatii pentru ca nu sunt acceptate decat firme care au drept unic actionar un medic veterinar, este o restrictie aberanta, a declarat primarul Minel Prina.

Regulament pentru monitorizarea si sterilizarea cainilor

Edilul a precizat ca de ceva vreme se lucreaza la un regulament in baza caruia sa fie monitorizati si sterilizati cainii din oras.
Lucram la un regulament prin care toti slatinenii sa isi sterilizeze gratuit cainii care nu sunt de rasa, pentru a preveni inmultirea lor. Cainii vor trebui declarati si adusi pentru sterilizare, iar in cazul in care reprezentantii primariei vor constatata ca o persoana are in curte sa zicem cinci caini in loc de unul, cat a declarat, persoana respectiva va fi amendata. Tot prin acest regulament, se va stabili ca, atunci cand se incearca prinderea cainilor si acestia se refugiaza pe proprietati private, trebuie permis accesul pentru prinderea lor. De asemenea, va fi interzis hranitul cainilor fara stapan pe domeniul public, iar cei care nu vor respecta acest lucru vor fi sanctionati. Daca iubesti cu adevarat animalul si vrei sa ai grija de el, il iei acasa, a spus Prina. De asemenea, acesta a precizat ca a fost adoptata o hotarare de consiliu local prin care unei asociatii pentru protectia animalelor ii este atribuit un teren pe strada Tudor Vladimirescu in schimbul sterilizarii, pe cheltuiala asociatiei, a cate 2.000 de caini anual.
Prina considera ca actuala legislatie nu are cum sa rezolve problema maidanezilor, iar primarii, primii acuzati atunci cand se intampla o tragedie, nu pot lua masuri fara o modificare a legislatiei.
Legislatia nu ne ajuta deloc pe noi, primarii, este imposibil in momentul de fata sa rezolvi o problema atat de importanta cum este cea a cainilor fara stapan. Potrivit actualei legislatii, ei trebuie stransi, sterilizati si returnati in teritoriu dupa 14 zile. Nu pot fi eutanasiati decat cainii grav bolnavi si cei agresivi, dar cine decide daca un caine este agresiv? Nu isi asuma nimeni o astfel de responsabilitate, pentru ca daca se ajunge la un proces si instanta decide ca animalul nu era agresiv, cel care si-a asumat responsabilitatea risca pedeapsa cu inchisoarea. Asta e legea. Toate fiintele au dreptul la viata, cred ca toti iubim animalele, dar trebuie gasita o solutie pentru aceasta problema, pentru ca tragedii cum a fost cea din Bucuresti sa nu se mai repete niciodata. Daca siguranta copiilor si batranilor este asigurata prin aceasta metoda, atunci eutanasierea poate fi o solutie, chiar daca unii nu sunt de acord. ONG-urile ne critica pe noi, autoritatile locale, atunci cand incercam sa protejam populatia, dar tocmai ele sunt primele care incalca legea. De ce fac lucrurile astea atunci? Sunt trei raspunsuri posibile – pentru ca iubesc animalele, pentru bani, sau pentru publicitate. Cu regret o spun, dar cred ca ultimele doua variante sunt mai apropiate de adevar. Este cumplit ce s-a intamplat in Bucuresti cu acel copil. Sa ne punem fiecare, inclusiv membrii ONG-urilor, in situatia acelor parinti care si-au vazut copilul ucis de caini. Oare putem?, a spus Minel Prina.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți