in decembrie 2013, ANI anunta, prin intermediul unui comunicat de presa, ca primarul comunei Schitu a incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa, deoarece a emis o dispozitie prin care societatea comerciala detinuta de fiul si nora sa a primit unda verde pentru concesionarea unui imobil din curtea primariei.
in calitate de primar al Comunei Schitu si reprezentant al primariei, Ionescu Cornel a emis o dispozitie cu privire la adjudecarea ofertelor privind concesionarea imobilului situat in curtea primariei, in care va functiona un cabinet medical pentru acordarea unor servicii de specialitate de sanatate cetatenilor localitatii Schitu, prin care este declarata castigatoare oferta prezentata de societatea comerciala detinuta de fiul si nora acestuia; a incheiat cu nora sa (in calitate de reprezentant legal al societatii) contractul de concesiune avand ca obiect exploatarea imobilului situat in Schitu, precum si procesul-verbal de predare / primire a imobilului; a semnat cererea de oferta adresata societatii comerciale, precum si adresa Primariei Comunei Schitu, prin care se comunica societatii faptul ca oferta acesteia a fost declarata castigatoare, a precizat ANI.
Legea 161/2003 prevede ca primarii sunt obligati sa nu emita un act administrativ, sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sot ori rudele de gradul I.
in plus, ANI a sesizat parchetul din cadrul Curtii de Apel Craiova, dupa ce din verificarile efectuate au rezultat indicii ca primarul comunei Schitu a incalcat regimul juridic al conflictului de interese si in materie penala.
Acesta a emis la data de 19 februarie 2010 dispozitia de numire a nurorii sale intr-o functie publica de executie si, ulterior, la data de 12 decembrie 2011, dispozitia de numire a acesteia in functia de secretar al comunei Schitu, aproband totodata si fisa postului aferenta functiilor publice in care a fost numita nora sa.
Inspectorii de integritate au constatat ca in acest mod Cornel Ionescu a incalcat si dispozitiile art. 253 din Codul penal, potrivit carora fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material […] pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.
Raportul ANI, atacat fara succes in instanta
Cornel Ionescu a solicitat in instanta anularea actului administrativ emis de ANI, dosarul fiind inregistrat la Curtea de Apel Craiova pe 17 decembrie 2013. Ca in majoritatea cazurilor de acest gen, procesul a debutat cu o amanare la solicitarea reclamantului, pentru angajarea unui aparator. Dupa alte opt amanari, in care s-au cerut si precizari de la parchet, instanta s-a pronuntat. La termenul de luni, 25 noiembrie, magistratii au dat castig de cauza ANI, respingand cererea lui Cornel Ionescu. Decizia nu este insa definitiva, putand fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Cornel Ionescu este primar al comunei Schitu din anul 1990. Daca sentinta va deveni definitiva, acesta risca sa nu isi mai duca mandatul pana la capat.
Potrivit legii, persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului.