21.5 C
Slatina
miercuri,9 iulie,2025

Ultimele Articole

DSP atentioneaza oltenii sa-si ia masuri de prevenire a gripei

- Advertisement -

DSP Olt, prin Serviciul de Epidemiologie si Serviciul de Evaluare si Promovare a Sanatatii recomanda populatiei cateva masuri de prevenire a imbolnavirilor in aceasta iarna:
1. Spalati-va pe miini ori de cite ori este nevoie si aveti posibilitatea. invatati si copiii despre importanta igienei in prevenirea imbolnavirilor.
3. Folositi servetele de hirtie pentru a va acoperi gura si nasul cind tusiti sau stranutati, si aruncati-le imediat dupa folosire si spalati-va pe miini.
4. Evitati aglomeratiile de persoane si contactul prelungit cu cineva care are o viroza respiratorie.
5. Dormiti bine si mincati sanatos, echilibrat, pentru a nu va slabi imunitatea si a nu deveni vulnerabili la infectii. O dieta echilibrata, care pune accent pe fructe proaspete si legume, cereale si cantitati mici de carne slaba permite organismului sa se concentreze la apararea impotriva virusurilor, mai mult decit la digestie.
6. Beti cit mai multe lichide, pentru a va hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lamiie si miere si supele calde de pui sint cele mai bune alegeri. in plus, ajuta la diminuarea simptomelor.
7. Evitati alcoolul, cofeina si renuntati la fumat, pentru ca acestea pot duce la deshidratare si astfel, la agravarea simptomelor.
8. Stati acasa si odihniti-va daca aveti febra, va curge nasul sau tusiti. Purtati o masca peste nas si gura daca locuiti sau munciti alaturi de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scazuta.
9. Pastrati-va camera calda, dar nu o supraincalziti. Daca aerul este uscat, folositi un vaporizator pentru a va reduce congestia nazala si a va atenua tusea.
10. Folositi picaturi pentru nas, in special din cele pe baza de apa de mare, care nu sint iritante si nu dau dependenta.
11. Este bine de stiut ca antibioticele nu ajuta in viroze. Acestea se folosesc numai in momentul in care se complica o viroza respiratorie, inclusiv gripa, cu o infectie bacteriana, si numai la recomandarea medicului.
13. Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.
14. Pastrarea unei igiene corporale riguroase cu spalarea mainilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave.
16 Evitarea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie in cazul aparitiei unor simptome de gripa, raceala sau infectii respiratorii superioare.
Una din metodele cele mai eficiente de prevenire a gripei sau a afectiunilor respiratorii este vaccinarea antigripala, care protejeaza persoana vaccinata fata de virusurile gripale din sezonul respectiv, cuprinse in vaccin, si este recomandata tuturor persoanelor incepand cu varsta de 6 luni.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți