2.3 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

De unde provine peștele pe care îl consumă românii

- Advertisement -

În ultimii ani, cantitatea de carne de peşte consumată de români a crescut. Cu toate acestea suntem printre ţările codaşe în Europa la consumul de peşte. Un român mănâncă anual 7 kilograme în timp ce media în Occident este de 24 de kilograme.

Cristian Dărmănescu, importator peşte: Consumul creşte de la an la an. Nu cu ritmul pe care ni l-am dori noi, dar probabil într-o generaţie, două o să îi ajungem pe occidentali.

România importă 100.000 de tone de peşte

Cantitatea totală de peşte care se vinde în România este de 120.000 de tone, anual. Dintre acestea, 100.000 provin din import şi doar 20.000 reprezintă producţie locală. Din ce producem în ţară, 12.800 de tone sunt obţinute din acvacultură, 2.000 de tone din Marea Neagră şi aproximativ 4.000 de tone din apele interioare.

Cătălin Platon, director executiv Asociaţia Romfish: Preponderent, românul consumă peşte oceanic, congelat, în principal macrou şi hering, cod, ceea ce ne face să ne întrebăm cât de conștient este consumatorul de ceea ce consumă.

Cristian Dărmănescu este reprezentantul unei firme care importă peşte dar îl şi procesează pentru a fi vândut pe piaţa din România. Spune că cel mai bine se vinde macroul, merluciu şi codul, urmaţi de hering şi şprot. Cele mai mari cantităţi vin din Atlanticul de Nord, ţări precum Norvegia, Anglia sau Insulele Feroe fiind mari producători de peşte.

Cristian Dărmănescu, importator peşte: Somonul de Norvegia vine la modul acesta, vine în pexuri, pe gheaţă. El este deja eviscerat, după ce a fost scos din fermă iar noi aici practic îl scoatem de pe şiră, îl scoatem fileuri care ulterior ele sunt finisate. Aici e diviziunea muncii. Colegul face prima tranşare, filetarea, iar aici se face trimarea, aşa se numşte, trimare, înseamnă cu curăţare a fileului de membrane, de oase, de tot ceea ce nu îşi doreşte consumatorul să găsească în farfurie. Aici în spate este zona de porţionare şi aici scanăm 3D fiecare file de peşte… Ai nevoie de toate dimensiunile peştelui şi de densitate ca să ştii cât de mare trebuie să fie pentru greutatea noastră ţintă. Ţinta nostră este rondeaua de 200 de grame. Şi o să vedeţi că pe flux fiecare rondea este cântărită.

Sunt însă şi mulţi români care preferă peştele proaspăt din România. Vali Ţeican este administratorul unei hale în care se comercializează peşte. În fiecare an, perioada de dinaintea Paştelui este cea mai profitabilă.

Vali Ţeican, patron magazin de peşte: Peştele vândut în hala nostră provine de la cerhanalele noastre din Delta Dunării, de la Murighiol, de la Periteaşca, de la crescători autohtoni de peşte, iar în acestă perioadă aducem şi din Bulgaria, din Grecia, ţinând cont de faptul că cantităţile vândute în această perioadă sunt foarte mari, nereuşind de pe plan local să facem faţă cerinţelor clienţilor noştri.

În România există peste 150.000 de hectre de luciu de apă destinate pisciculturii. Dintre acestea, doar 70.000 sunt exploatate.

Cătălin Platon, director executiv Asociaţia Romfish: Lipsa unei perspective investiţionale, mai ales din punct de vedere al subvenţiilor sau al unui cadru de reglementare care să poată furniza investitorului o perspectivă pe termen mediu şi lung, face ca aceste 70.000 de hectare să nu poată fi exploatate la potenţialul real şi, mai mult, celelalte 80.000 de hectare care ar putea fi exploatate, să nu producă peşte.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți