Val de infracţiuni în apropierea şcolilor. Sute de furturi, tâlhării, distrugeri, dar şi infracţiuni rutiere au avut loc într-o singură săptămână în preajma unităţilor de învăţământ sau în incinta lor, declară poliţiştii. Elevii spun că nu se simt în siguranţă, mai ales seara, după terminarea orelor. Tot ei propun mai multă pază în zona şcolilor.
Într-o singura săptămână poliţiştii au sesizat aproape 300 de infracţiuni ce au fost comise atât în şcoli dar şi în apropierea unităţilor de învăţământ. Nu este însă de mirare pentru că din totalul de peste 1.100 de şcoli, aproape 10% nu au asigurată paza.
Săptămâna trecută, în plină zi, în faţa unei şcoli din Timiş, mai mulţi tineri s-au luat la bătaie, iar la un moment dat unul dintre ei a scos un cuţit. Trecătorii au sunat la 112 însă până la sosirea poliţiştilor, scandalagiii au fugit.
Nici în Capitală situaţia nu este diferită. Elevii şi studenţii nu se simt deloc în siguranţă.
Student: Mereu mă uit cine e lângă mine, în stânga în dreapta, pentru că simt că dacă nu mă uit și nu am grijă eu, nu va avea altcineva.
Reporter: Ai văzut paznici aici în cele două zile de facultate?
Studentă: Sincer, nu. N-am văzut.
Student: Nu e sigur deloc.
Reporter: Cum sună 300 de infracțiuni într-o săptămână?
Student: Enorm. Ar trebui asigurată paza în exterior 24 din 24 și iluminat stradal mai mult.
Student: Poliția ar trebui să ia măsuri, să stea mai mult în perimetrul școlilor, facultăților. Să fie mai multă siguranță în școli.
În urmă cu doar câteva luni, în Arad, un dealer de droguri le vindea elevilor substanţele interzise chiar în curtea şcolii. Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani au ajuns la spital după ce li s-a făcut rău. Studiile arată că tinerii încep să consume droguri chiar înainte să-şi fi făcut buletinul.
Bogdan Gheorghe, medic Agenția Națională Antidrog: Vârsta de debut în consumul de droguri a tinerilor de 16 ani a fost făcuta la 13 ani sau chiar mai devreme. Consumul de droguri afectează dezvoltarea normală a sistemului nervos central. De cele mai multe ori apar afecțiuni psihiatrice ireversibile. Printre principalii factori care favorizează consumul de droguri la 16 ani este dorința de a se afilia la grupuri noi de prieteni, anturajul, dorința de a experimenta lucruri noi, dorinta de a fi cool, de a ieși în evidență. Între drogurile consumate de tineri sunt canabisul, etnobotanicele dar și substanțele de tip inhalant.
La nivelul municipiului București drogurile sunt mult mai accesibile decât în celelalte județe, iar tinerii au acces mult mai rapid la aceste substanțe. În momentul în care există un tânăr consumator de droguri, în cazul unei școli, există o șansă extrem de mare ca el să identifice și alți colegi care să fie posibili consumatori și să se întâmple și astfel de lucruri, printre care distribuția de droguri în școală.
Părinţii trăiesc între timp cu teama de a-şi trimite copiii în alte oraşe la studii.
Reporter: V-a fost teama să vă lăsați fata la școală în București?
Părinte: Cam da… E prima dată acum, e prima dată când vine și ea, e singură. Nu mai e niciun loc sigur. Ți-e frică să ieși și la poartă. Nu mai e siguranță nicăieri.
Dan Octavian, polițist: Polițiștii au desfășurat peste 2.000 de activități preventive în școli și în apropierea lor. În urma lor au rezultat 275 de infracțiuni.
Poliţia le recomandă elevilor şi studenţilor ca pe drumul spre școală să nu intre în conflict cu alte persoane.
Sursa: digi24.ro