În timp ce mulți crescători de animale se pregătesc să taie porcii de Crăciun, alții fac bilanțul pagubelor cauzate de pestă. Boala a fost confirmată în alte două gospodării din localitatea Poboru, unde au fost sacrificați deja opt porci.
Vestea că virusul pestei porcine africane a afectat și zona de nord a județului nu afectează însă doar cele două gospodării, ci pe toate cele incluse în zona de supraveghere. În Poboru (Cornaţelu, Albeşti, Seaca); Cungrea (Cungrea, Spătaru, Mieşti, Ibăneşti); Leleasca (Greereşti, Mierliceşti); Spineni (Spineni, Optaşi, Alunişu, Cuza Vodă, Vineţi, Davideşti, Profa); Tătuleşti (Tătuleşti, Lunca, Măgura, Bărbălăi, Călugari, Mirceşti); Bărăşti (Baroeşti); Scorniceşti (Rusciori, Şuica, Constantineşti, Mogoşeşti); Oporelu (Oporelu, Rădeşti); două exploataţii comerciale de porci din sat Constantineşti; fondurile de vânătoare Verguleasa; Spineni; Tătuleşti; Scorniceşti; Oporelu sunt restricții în sensul că este interzisă comercializarea cărnii de porc și a preparatelor.
În ceea ce privește mediul silvatic sunt confirmate trei cazuri la mistreți vânați pe Fondul de Vânătoare 40 Dăneasa şi pe Fondul de Vânătoare 53 Orlea.
Potrivit ultimului bilanț al Direcției Veterinare, în acest moment sunt active 59 de focare, din cele 123 înregistrate de la începutul anului. Celelalte au fost stinse, iar restricțiile de circulație a animalelor au fost ridicate. Chiar și așa, sunt în continuare foarte multe localități în care transportul porcilor și al cărnii de porc sunt interzise. „Totodată se menţin restricţiile pentru localităţile Curtişoara, Teslui, Oporelu, Strejeşti, Grădinari, Pleşoiu, Găneasa, Slătioara, Slatina, Valea Mare, Priseaca, Ipoteşti, Coteana, Brebeni, Milcov, Brâncoveni, Fălcoiu, Osica de Sus, Mărunţei, Izvoarele, Vâlcele, Schitu. De asemenea, ca urmare a suprapunerii focarelor în zona de sud a judeţului Olt se menţin restricţiile în localităţile Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obîrşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gîrcov, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare”, a declarat Venera Popa, purtătorul de cuvânt a DSVSA Olt.
DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
Simona Vârban