1.2 C
Slatina
marți,22 octombrie,2024

Ultimele Articole

Cursuri suspendate la o clasă pregătitoare a unei şcoli din Slatina, din cauza gripei

- Advertisement -

De la o zi la alta, numărul cazurilor de gripă sezonieră confirmate ca urmare a rezultatelor primite de la probele transmise la laboratorul Institutului Cantacuzino din Bucureşti a crescut în rândul oltenilor. Specialiştii în sănătate publică anunţă că la începutul acestei săptămâni erau nouă persoane cu gripă, opt dintre ele fiind confirmate cu virusul gripal tip B şi unul cu virusul gripal tip A, subtip H3. La o clasă pregătitoare de la Şcoala Gimnazială „George Poboran” din Slatina sunt semnalate mai multe cazuri, motiv pentru care Inspectoratul Şcolar Judeţean, la propunerea DSP, a decis suspendarea cursurilor în următoarele zile.

Numai în ultima săptămână s-au confirmat şase cazuri noi, toate fiind confirmate în rândul copiilor din colectivităţi de învăţământ din Slatina – grădiniţă, şcoală gimnazială sau liceu. Cei şase copii, din care cinci fete şi un băiat, au fost diagnosticaţi cu virusul gripal B şi, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Olt, nu prezentau condiţii medicale pre-existente şi nu erau vaccinaţi antigripal în acest sezon rece. Aceştia au făcut forme uşoare de boală, care nu au necesitat internarea şi doar medicaţie la domiciliu cu antivirale şi oseltamivir.

O situaţie mai aparte este însă la clasa pregătitoare B de la Şcoala Gimnazială „George Poboran” din Slatina, unde s-au confirmat două cazuri cu gripa tip B, în aceeaşi clasă de învăţământ existând şi suspiciunea altor patru cazuri de gripă. Rata absenteismului a cresut la peste 70% în clasa respectivă, motiv pentru care specialiştii în sănătate publică au propus suspendarea cursurilor. „Având în vedere depistarea a două cazuri confirmate cu gripa tip B în clasa pregătitoare B din colectivitatea de învăţământ a Şcolii «George Poboran» Slatina, suspiciunea altor patru cazuri în aceeaşi clasă şi rata absenteismului crescut de peste 70%, în rândul efectivului colectivităţii respective, începând de data de 27 ianuarie, DSP Olt propune suspendarea  desfăşurării cursurilor în clasa pregătitoare B, pentru cinci zile”, se arată într-un comunicat al direcţiei. Pronunerea a fost aprobată de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, cursurile la clasa respectivă fiind suspendate.

Din cauza depistării circulaţiei virusului gripal în colectivitatea de învăţământ, DSP a luat decizia de a intensifica măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor prin viroze, inclusiv gripă, astfel: realizarea triajului epidemiologic, zilnic, în colectivităţile şcolare şi preşcolare (personalul medical în colaborare cu personalul unităţii de învăţământ); asigurarea  condiţiilor de igienă personală şi de colectivitate (apă rece şi caldă curentă, săpun, prosop/batistuţe de unică utilizare, dezinfectant de mâini), cât şi acţiuni de curăţenie şi dezinfecţie curente a suprafeţelor; înlăturarea suprafeţelor textile din clasele de învăţământ.

Pe lângă cazurile de gripă, săptămâna trecută în Olt au fost confirmate şi peste 1.800 de îmbolnăviri cu afecţiuni respiratorii, 1.385 dintre olteni, din care 55 internaţi, fiind diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute, iar 471 cu pneumonii, 124 dintre pacienţi fiind internaţi în unităţile spitaliceşti cu paturi din judeţ.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți