Inspectorii de muncă din Olt au continuat și în luna iulie controalele la agenții economici din județ, în urma acestora doi dintre ei fiind sancționați contravențional pentru folosirea la lucru a unor persoane fără contract de muncă. Totodată, în urma celor opt accidente de muncă înregistrate luna trecută, șase muncitori au rămas cu incapacitate temporară de muncă, celelalte două suferind răni ușoare.
Una dintre persoanele care desfășura muncă nedeclarată a fost identificată de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt la o societate din comuna Schitu, care se ocupă cu activități de înfrumusețare, iar cealaltă a fost găsită la o firmă de construcții din București, cu punct de lucru în comuna Nicolae Titulescu.
În total, inspectorii de muncă au efectuat 267 de controale specific în luna iulie, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcții, comerț cu amănuntul, transport rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În urma verificărilor în domeniile relații de muncă și securitate și sănătate în muncă, s-au identificat 360 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, Inspecția Muncii aplicând 229 de sancțiuni, din care 204 avertismente și 25 de amenzi în valoare totală de 99.500 lei, cele mai mari, de 40.000 de lei, fiind date pentru muncă la negru.
Cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă olteni au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de muncitori, a măștilor de protecție; neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS-CoV-2.
Cătălin FIRCOIU