Angajații Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt au continuat și în luna iunie controalele oficiale efectuate în domeniul igienei și siguranței alimentare, în total fiind efectaute 253 de verificări în unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Inspectorii sanitari veterinari au constatat mai multe nereguli, nerespectarea condițiilor de igienă fiind una dintre acestea, motiv pentru care au suspendat activitatea unui fast food din municipiul Slatina.
Ca urmare a abaterilor de la normele sanitare veterinare depistate, angajații DSVSA Olt au aplicate 19 avertismente conform Ordonanței de Urgență 2 din anul 2001 la magazine alimentare, unități de alimentație publică, măcelării, supermarketuri și șase amenzi în cuantum de 62.400 de lei, conform Hotărârii de Guvern 984 din 2005, cu modificările ulterioare, la unități de tip supermarket, fast food, grătar mici, rulotă fast food. Totodată, medicii veterinari au aplicat o sancțiune complementară de suspendare a activității unui fast food din Slatina, pentru nerespectarea condițiilor de igienă, starea de sănătate a personalului neverificată și prezența insectelor în unitate.
„Principalele nereguli identificate și sancționate au fost igienă necorespunzătoare, nerespectarea programului de autocontrol, etichetare necorespunzătoare, starea de sănătate a personalului neverificată, echipament de protecție incomplet și spațiile și echipamentele de lucru neigienizate corespunzător”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA Olt.
Potrivit aceleiași surse, în timpul controalelor inspectorii sanitari veterinari au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală – carne, lapte, produse lactate, peşte, ouă şi nonanimală – produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe, asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.