Ziua Pompierilor a fost sărbătorită și în acest an de efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt. După ce sâmbătă, pompierii olteni au organizat ateliere de prezentare, puncte de exersare a manevrelor de prim ajutor și un punct de informare preventivă în Parcul Tineretului din Slatina, luni, pe platoul din zona Prefecturii Olt, au avut loc alte manifestări dedicate împlinirii a 173 de ani de la cel mai important moment din tradiția armei pompierilor – lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de pompierii bucureșteni împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mișcarea revoluționară română. Mai precis a avut loc un ceremonial militar, care s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și a autospecialelor din cadrul ISU, în cadrul căreia s-au făcut avansări în grad și s-au acordat insigne onorifice și diplome de merit mai multor pompieri care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu.
Printre cei care au luat parte la eveniment au fost prefectul de Olt Florin Homorean, Virgil Delureanu, vicepreşedintele Consiliului Județean Olt, Gigi Vîlceleanu, viceprimarul municipiului Slatina, dar şi șefi ai instituțiilor cu care ISU Olt colaborează, cadre militare în rezervă, cetățeni și elevi din unitățile școlare slătinene.
Opt pompieri au fost înaintați în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad, iar aceștia sunt: locotenent colonel Vasilica Istrate, locotenent colonel Marian Sofia în gradul de colonel; în gradul de plutonier adjutant șef
Au fost plutonier adjutant Ion Cioponea, plutonier adjutant Ion Mincu, plutonier major Mihai Oprea; plutonier major Tudorel Ciocan, plutonier major Valentin Mihalache și plutonier major Mihai Truță în gradul de plutonier adjutant. De asemenea, 25 de pompieri din cadrul subunităților de intervenție, care s-au distins în acest an, au fost recompensați cu citare prin ordin de zi pe unitate.
În continuare, s-au acordate insignele onorifice „salvatorul de onoare” al județului Olt și „pompierul de onoare” al județului Olt, distincțiile fiind acordate de prefectul Homorean și Virgil Delureanu, vicepreședinte CJ.
Insigna onorifică „salvator de onoare” a fost primită de plutonier major Emil Bîscoveanu Emil, pompier în cadrul Detașamentului Slatina. „Emil este unul dintre salvatorii cu o experiență vastă, atât pe echipejele de prim ajutor și descarcerare, cât și pe echipajele de stingere, fiind cunoscut ca un profesionist desăvârșit”, au transmis reprezentanții ISU Olt. Insigna onorifică „pompier de onoare” a fost oferită plutonierului adjutant Samuiel Drejoi, pompier în cadrul Detașamentului Slatina. „Colegul nostru se afla în concediu de odihnă și a sprijinit, din proprie inițiativă, acțiunile de stingere a unui incendiu puternic izbucnit în orașul Potcoava, la trei gospodării, în data de 22 august 2021”, anunță colegii pompierului.
Totodată, au fost premiați în cadrul ceremonialului pompierul și voluntarul cu cele mai multe misiuni executate pe echipajele SMURD. Astfel, diplome de merit s-au acordat plutonierului adjutant Ilie Cojocaru Ilie, pompier în cadrul Detașamentului Slatina, care a desfășurat pe parcursul acestui an peste 4.000 de misiuni pe ambulanța SMURD și paramedicului voluntar Răzvan Tănase, cu peste 250 de misiuni executate alături de echipajele SMURD Slatina. Diplome de merit au mai fost vor fi înmânate Serviciilor Voluntare și Private pentru Situații de Urgență care au sprijinit misiunile pompierilor olteni pe parcursul acestui an, respectiv Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Stoicănești și Serviciului Privat pentru Situații de Urgență Centrul Rivergate.
În cadrul ceremonialului, pompierii au avut și un moment dedicat oamenilor care au demonstrat că limitele există doar în mintea noastră. „Salvatorilor care atunci când picioarele nu le-au mai rezistat, au alergat cu inima pentru copiii cu autism. Au făcut un efort supraomenesc, au participat la un ultramaraton de 24 de ore și au reușit să se autodepășească”, au spus reprezentanții ISU. Echipa care a reprezentat inspectoratului la ultramaratonul Autism 24 H de la Constanța a fost formată din: Ionuț Tiberius Călin, Vasile Ciobanu, Dorel Dumitru Viișoreanu, Traian Dumitru, Iulian Pipin, Ilie Cojocaru, Mihai Ilie, Marian Vioreanu, Ionuț Adrian Iliescu, Cornel Gogolan, Viorel Sandu Barcan, Gigi Laurențiu Fărcășanu, Gabriel Pică, Nicolae Trică și Florin Mitru Mare Ștefăniță. „Mulțumirile noastre se îndreaptă către toți colegii care au donat pentru copiii cu autism, dar și către oamenii care au susținut dezinteresat acest eveniment. Peste 20.000 de lei au ajuns la acești copii speciali, în urma donațiilor făcute pe pagina echipei și a kilometrilor alergați”, mai arată reprezentanții ISU.
De pe platoul Prefecturii Olt nu au lipsit nici atelierele de prezentare a tehnicii de intervenție, cei mai atrași de acestea fiind copiii prezenți la evenimentul dedicat Zilei Pompierilor. Ziua de 13 septembrie a fost declarată oficial Ziua Pompierilor din România din anul 1953.