4.1 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Șase focare de pestă porcină africană, stinse în comunele Băbiciu, Fălcoiu, Obârșia și Scărișoara

- Advertisement -

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt comunică că în acest moment, în județ, sunt active 34 de focare de pestă porcină africană, 29 fiind confirmate la porci domestici aflați curțile cetățenilor din 16 localități și cinci focare la ferme din trei localități, însă autoritățile anunță că în prima jumătate a lunii noiembrie au fost stinse și șase focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile unor localnici din comunele Băbiciu, Fălcoiu, Obârșia și Scărișoara.

Din totalul de 34 focare, 29 sunt la porcii domestici din gospodăriile populației: Topana – un focar, Leleasca – un focar, Cungrea – trei focare, Verguleasa – cinci focare, Bălțați (Scornicești) – un focar, Bălteni (Perieți) – două focare, Vulturești – un focar, Optași Măgura – un focar, Schitu – un focar, Constantinești (Scornicești) – un focar, Tufeni – un focar, Ipotești – un focar, Drăgănești Olt – două focare, Mogoșești (Scornicești) – două focare, Mierlicești (Perieți) – un focar, Văleni – două focare, Piatra Olt – un focar, Grădinari – un focar și Slătioara – un focar. Totodată, sunt active și cele cinci focare confirmate la porcii domestici din exploatațiile comerciale de porci din localitățile Constantinești (Scornicești), Ipotești, Negreni (Scornicești) și Tufeni.

În perioada 8 – 12 noiembrie, potrivit Direcției Sanitară Veterinară Olt au fost stinse șase focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populației: unul în satul Obârșia Nouă al comunei Obârșia, unul în localitatea Băbiciu, două în localitatea Fălcoiu și două în localitatea Scărișoara.

Având în vedere numărul mare de focare confirmate în gospodăriile populației, reprezentanții DSVSA reamintesc și, totodată, fac apel la crescătorii de animale din Olt că trebuie să respecte mai multe măsuri, printre care anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a direcției, telefon 0372.753.838, precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

„Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia”, se arată într-un comunicat al medicilor veterinari.

Sursa citată mai arată că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a procilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane. Se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicție de funcționare a trâgurilor de animale vii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți