1.2 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Ce spune cel mai tânăr criminalist din IPJ Olt despre activitatea de probare a unei infracțiuni la fața locului. Are 27 de ani

- Advertisement -

Undeva la 40 de criminaliști activează în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, iar nouă dintre ei sunt doar în municipiul Slatina și zonele limitrofe. Cel mai tânăr dintre ei are 27 de ani, este din municipiul Slatina, este absolvent al Academiei de Poliție din București și de patru ani lucrează în cadrul Poliției. Cum joi polițiștii din Olt au marcat Ziua Porților Deschise, eveniment organizat cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la înființarea Poliției Române, laboratorul de criminalistică nu a lipsit din curtea IPJ Olt, iar tânărul criminalist le-a prezentat copiilor veniți să vadă tehnica din dotarea polițiștilor, dar și modul în care se strâng probele dintr-o zsonă în care a fost comisă o faptă penală.

Criminalistul de la IPJ Olt a declarat că modul în care se conservă probele găsite la fața locului este cel mai important, având în vedere că o persoană ar putea avea legătură cu infracțiunea gravă comisă sau, dimpotrivă, pot fi excluși din cercul de suspecți.

„Conservarea probelor este foarte importantă pentru noi, pentru că probele trebuie să stea la o anumită temperatură din momentul în care le ridicăm de la fața locului și vor fi transportate către Institutul Național de Criminalistică, unde vor fi interpretate de către experții noștri, iar în urma acestor rezultate putem lega o persoană de câmpul infracțional, dovedim că ea a pătruns în acel câmp sau că a comis acea faptă. Dacă probele nu sunt ridicate conform, dacă nu aplicăm ordinele și procedurile de lucru, ele se pot contamina una cu cealaltă, pot interveni factori în care materialul ADN este distrus, probele biologice nu vor ajunge să fie interpretate așa cum trebuie, iar activitatea de probare a infracțiunii este cea mai importantă în procesul penal, fără aceasta nu putem să legăm o anumită persoană de infracțiune”, a spus inspectorul de poliție Gabriel Lică.

Cea mai grea muncă depusă de un criminalist, spune tânărul, este în cazului comiterii unei crimie, la fața locului fiind descoperite multe probe.

„Omorurile sunt cele mai grele, pentru că sunt și cele mai grave infracțiuni din Codul Penal. Este și cel mai greu de cercetat, activitatea infracțională în această sferă este într-o notă agresivă sau lasă, în general, foarte multe urme la fața locului, iar noi trebuie să fim atenți, să interpretăm fiecare urmă, fiecare fir de păr, fiecare urmă de încălțăminte pe care o găsim. Dacă noi nu acționăm cum trebuie și nu conservăm probele este greu de probat infracțiunea respectivă. Județul Olt nu este un județ cu o rată mare de infracționalitate, aici este o comunitate mică, oamenii se cunosc, se ajută reciproc”, a adăugat criminalistul de 27 de ani.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți