2.3 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Aproape 1.400 de absolvenți ai liceelor tehnologice din județ nu s-au înscris la sesiunea din vară a Bacalaureatului

- Advertisement -
Sesiunea de vară a examenului național de Bacalaureat ar fi trebuit susținută de 3.507 elevi din Olt, care anul acesta au absolvit clasele a XII-a și a XIII-a, însă doar 2.136 s-au înscris pentru a da și probele. Astfel, este o diferență de aproximativ 1.400 de liceeni, mai precis 1.371, din promoția curentă, care nu vor susține acest examen al maturității.
Potrivit profesorului Victor Iacobescu, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Olt, neînscrișii sunt elevi care au terminat licee tehnologice din municipiul Caracal, orașul Drăgănești Olt și comuna Izvoarele. Alarmant este faptul că numărul liceenilor care susțin Bacalaureatul a scăzut față de anul trecut.
„Am avut 3.507 elevi în clasele a XII-a și a XIII-a, la Bacalaureat s-au înscris, din promoția curentă, 2.136 de elevi, iar 275 sunt din promoția anterioară, adică 2.411 elevi susțin examenul, în această perioadă. După prima zi a examenului de maturității, au lipsit 27 de elevi, cu precizarea că puteau să vină în următoarele zile. Avem aproximativ 1.400 de elevi din promoția curentă care nu susțin Bacalaureatul, aceștia provin de la trei licee: Liceul Tehnologic Izvoarele, Liceul Tehnologic «Constantin Filipescu» Caracal și Liceul Tehnologic Drăgănești Olt. Fac următoarea precizare, conform metodologiei, dacă într-un an nu sunt măcar doi elevi care să fi luat Bacalaureatul la una dintre aceste unități de învățământ, anul următor, liceul respectiv nu primește clasă de liceu, ci de profesională. În timp, aceste licee și-au putut face clase doar la seral. Anul trecut, am avut 2.575 de elevi care s-au înscris la Bacalaureat, și erau tot peste 3.000 de elevi înscriși”, a declarat Iacobescu, adjunctul ISJ Olt.

Probele de evaluare a competențelor sunt primele din sesiunea de vară a Bacalaureatului, iar acestea se desfășoară astfel: 6 – 8 iunie proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română; 8 – 9 iunie proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; 8 – 10 iunie proba D – evaluarea competențelor digitale; 14 – 16 iunie proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Sesiunea iunie – iulie a examenului maturității va continua apoi cu probele scrise, care încep în data de 20 iunie cu proba scrisă E.a) – Limba și literatura română. Potrivit calendarului, BAC-ul continuă pe 21 iunie cu proba obligatorie a profilului — proba E.c), scrisă; 22 iunie proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d), scrisă; 23 iunie proba scrisă de Limba și literatura maternă, proba E.b).

Afișarea rezultatelor la probele scrise va fi pe 27 iunie 2022, până la ora 12:00, iar depunerea contestațiilor va fi în intervalul orar 12:00 – 18:00. Între 28 și 30 iunie se rezolvă contestațiile, iar pe 1 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

Promovat va fi absolventul de liceu care îndeplinește următoarele condiţii: are toate probele de evaluare a competenţelor susținute, la fel și cele scrise, a primit cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele date, iar media minimă trebuie să fie 6.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți