20.2 C
Slatina
joi,2 mai,2024

Ultimele Articole

Porți deschise pe șantierul arheologic Reșca – Romula din Dobrosloveni

- Advertisement -

Muzeul Județean Olt, în parteneriat cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, Universitatea „Spiru Haret” București, Universitatea din Craiova și Direcțiile pentru Cultură Olt și Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Olt și al Primăriei comunei Dobrolosoveni, organizează miercuri, 31 august, o nouă ediție a unui eveniment inedit. Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic Reșca – Romula, din comuna Dobrosloveni, este deja la a cincea ediție, aceasta desfășurându-se în intervalul orar 08:00 – 16:00.

Conferențiar universitar doctor Mircea Negru de la Universitatea „Spiru Haret” București și Universitatea din Craiova, declară că cercetările arheologice din acest an confirmă rezultatele măsurătorilor geofizice din anii 2019, 2021 – 2022, în sensul descoperirii unor clădiri din cărămidă, care aveau o curte interioară realizată cu pietriș, peste care era, probabil, un pavaj din cărămidă.

„În cursul cercetărilor din acest an, pe lângă mesteșugul prelucrării sticlei, anterior cunoscut, au fost descoperite indicii privind prelucrarea bronzului și osului, lărgindu-se sfera ocupațiilor meșteșugărești identificate în acest oraș roman. Materialele arheologice sunt foarte numeroase (peste 3000 de înregistrări în inventarul de șantier) și diverse, de la monede din bronz și argint, obiecte din sticlă, os, bronz și fier la cărămizi cu amprente ale unor animale (mai ales câini). Acestea au fost înregistrate și trimise spre procesare și restaurare la Institutul de Arheologie «Vasile Pârvan» din București”, spune Mircea Negru.

Potrivit sursei citate, campania arheologică din anul 2022 de pe șantierul Reșca – Romula reconfirmă importanța economică și culturală a acestui oraș roman, cel mai întins din provincia romană Dacia Inferior (Malvensis), unde a fost și sediul guvernatorului acestei provincii romane.

Pe lângă conf. univ. dr. Mircea Negru, din colectivul de cercetare de pe șantierul din Dobrosloveni mai fac parte dr. Mihaela Bleoancă, arheolog I la Muzeul Județean Olt, dr. Florin Ciulavu, arheolog I A la Muzeul Județean Olt, dr. Dan Bălteanu, Direcția pentru Cultură Dolj, drd. Laurențiu Comănescu, Direcția pentru Cultură Olt. Totodată, aceștia se bucură și de sprijinul colaboratorilor Ilinca Artene de la Colegiul National „Ion Creangă” București, Alin Pană – absolvent al Universității din Pitești, Maria Cadea, Dan Anastasescu, Liviu Trache și Ștefan Badoi Adrian, studenți la Universitatea din Craiova.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți