14.1 C
Slatina
duminică,19 mai,2024

Ultimele Articole

Pompierii olteni, controale în peste 50 de unități de învățământ în vederea înlăturării deficiențelor privind siguranța la incendiu

- Advertisement -

De la începutul acestui an, cadrele Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt au efecutat peste 50 de controale la obiective de investiții și construcții cu destinația de învățământ, mai precis 52, rolul acestora fiind de a înlătura eventualele deficiențe pe linia siguranței la incendiu.

Principalele aspecte urmărite pe timpul verificărilor au vizat: asigurarea permanentă a condiţiilor de evacuare a persoanelor; dotarea cu stingătoare de incendiu și verificarea periodică a acestora; funcționarea la parametri proiectați a rețelelor de hidranți și a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor; funcţionarea iluminatului de securitate pentru evacuare.

De asemenea, pe timpul acțiunilor desfășurate în unitățile școlare au fost executate instruiri și exerciții de evacuare și intervenție, la care au participat preșcolari, elevi, cadre didactice, nedidactice și personal auxiliar din unitățile de învățământ.

„În cadrul acestor activități, participanților le-au fost prezentate campaniile naționale de informare derulate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, așa cum este campania «Nu tremur la cutremur!». În acest fel, elevii și cadrele didactice înțeleg mai bine riscurile şi sunt informați asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru”, a declarat Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

În ceea ce privește procesul de autorizare din punctul de vedere al securității la incendiu, structurile inspecției de prevenire au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare.

Potrivit ISU, în județ funcționează 163 de unități de învățământ cu personalitate juridică, care au în administrare 504 clădiri, în care funcționează grădinițe, școli, internate sau cantine. Dintre acestea, 290 clădiri nu au executat lucrări de investiții și nu necesită autorizație de securitate la incendiu, 156 de clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, iar 58 de clădiri dețin autorizație de securitate la incendiu. Pompierii mai spun că obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine beneficiarului investiției.

„Odată cu începerea anului școlar, se vor intensifica activităţile derulate în colaborare cu inspectoratele şcolare teritoriale, pe linia educării şi instruirii elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar în domeniul situaţiilor de urgenţă, prin executarea periodică a unor recunoaşteri în teren la unităţile de învăţământ, pentru a stabili modul de intervenție în cazul producerii unor eventuale situații de urgență”, mai spune reprezentantul inspectoratului.

Sursa citată mai arată că acțiunile vor fi completate de organizarea periodică de exerciții de alarmare şi evacuare în situaţii de urgenţă destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru elevi și cadre didactice.

Sursă foto: Arhivă (generală)

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți