Criza energetică a făcut ca cel mai mare consumator din țară, ALRO Slatina, să se confrunte cu probleme majore în privința capacității de energie. De la începutul anului și până acum s-au închis deja trei hale de electroliză din cele cinci cât are uzina de aluminiu de pe platforma industrială a municipiului reședință a județului Olt, iar la ora actuală sunt sute de oameni care se află în șomaj tehnic. Însă, sindicaliștii se tem că situația companiei va fi și mai dramatică, undeva la începutul lunii septembrie, în cadrul unui miting de protest ce a avut loc în fața Ministerului Energiei de la București, spunându-se că aceasta s-ar putea închide până în luna mai a anului 2023, iar mii de oameni ar urma să rămână pe drumuri. Deși au fost cerute luarea unor măruri concrete de către Guvernul României, Ministerul Energiei și chiar de reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, până în prezent situația incertă de la ALRO nu și-a găsit rezolvare.
De aceea, marți, 27 septembrie, Prefectura Olt a găzduit o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor din cadrul companiei ALRO, la care au fost prezenți, printre alții, prefectul de Olt Florin Homorean și Ionuț Ivan, vicepreședintele Consiliului Județean Olt. Marian Cilianu, directorul operațional la aluminiu primar în cadrul uzinii de aluminiu slătinene, dar și Constantin Popescu, președintele Sindicatului Liber „Aluministul” al ALRO, au fost cei care s-au aflat cel mai mult într-un dialog cu autoritățile, dezbătând astfel situația actuală a fabricii.
Cilianu a fost cel care a spus că deocamdată nu se închide de închiderea definitivă a ALRO Slatina, căutându-se soluții în acest sens, însă șomajul tehnic mai este luat în calcul. „De disponibilizări nu discutăm nimic, deocamdată”, a subliniat directorul de producție.
„Pe dezbatere publică ALRO trimite permanent observații la legi. Avem demersuri care s-au făcut până acum, scrisori pe care le trimitem către toți factorii de răspundere, toți deputații de Olt, de Tulcea, către ministrul Energiei, ministrul Economiei. Nu se discută de închiderea definitivă și încercăm să supraviețuim, căutăm soluții. Încercăm să mărim capacitatea de topire deșeuri, astfel încât să facem un mix între aluminiul electrolitic și deșeuri, și să scădem prețul. Este o investiție în curs, foarte avansată, primul cuptor va fi pus în funcțiune anul viitor în martie, al doilea va fi undeva în august, astfel încât să scădem prețul produselor care le vindem. Da, șomajul tehnic mai este luat în calcul, de disponibilizări nu discutăm deocamdată. De șojam tehnic, da. În mod normal, dacă Europa ar merge bine și ar fi comenzi, n-ar trebui să trimitem în șomaj tehnic decât niște oameni din Electroliză și ceva de la Anozi. Dar principalele sectoare, Turnătorie și Aluminiu Prelucrat, n-ar trebui să fie afectate”, a explicat Marian Cilianu.
La rândul său, sindicalistul Popescu a spus că dacă se închid și ultimele două hale de electroliză de la ALRO, atunci societatea nu va mai fi întreprindere de aluminiu, însă a recunoscut că managementul face toate eforturile de a nu mai da afară oameni, dar, totodată, a adăugat că „situația lui ALRO este dezastruoasă, nimeni nu știe ce se va întâmpla mâine”.
„Managementul intenţionează să nu dea afară şi încearcă să facă eforturi susţinute de a ţine şi cele două hale de Electroliză. Dacă cele două hale de Electroliză dispar, vor dispărea următoarele sectoare: Anozi, Asamblare Anozi, jumătate din redresori, Turnătoria care este mai mult de jumătate închisă. Vom rămâne, practic, cu turnătoria mixtă. Ca să topim cutii de bere, țevi de irigații și așa mai departe. Nu vom mai fi întreprindere de aluminiu. Apreciez, suntem pe aceeași linie, facem eforturi extraordinare de a ține oamenii și de a nu crea panică. Noi… ne putem închide azi, pentru că asta este situația. Situația lu ALRO este dezastruoasă, nimeni nu știe ce se va întâmpla mâine”, a declarat președintele Sindicatului Liber „Aluministul”.
Prefectul de Olt Homorean a spus că pentru economia județului este vitală facilitarea funcționării în continuare a marilor operatori economici, printre care se numără și uzina de aluminiu de la Slatina.
„Am convocat reprezentanții societății comerciale ALRO SA, cât și reprezentanții sindicatelor reprezentative din cadrul acestui operator economic pentru a analiza în cadrul Comisiei de Dialog Social Olt problemele cu care se confruntă în privința asigurării resurselor energetice necesare activităților industriale, dar și pentru a identifica soluții care să protejeze locurile de muncă. Domeniul în care funcționează acest operator economic, sectorul «metale comune și articole din acestea», a avut o contribuție de peste 53% la totalul exporturilor înregistrate la nivelul județului Olt. Este vital pentru economia județului să facilităm funcționarea în continuare a marilor operatori economici, fapt pentru care vom promova către Guvernul României necesitatea identificării unor soluțiile durabile de asigurare a resurselor energetice pentru platforma industrială a municipiului Slatina”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
În încheierea dialogului purtat între reprezentanții sindicatelor și patronatelor cu autoritățile s-a stabilit ca acestea din urmă să încerce organizarea unei întâlniri, la Slatina, cu ministrul Energiei, ministrul Economiei și cu reprezentanții ANRE, în vederea găsirii unor soluții pentru o problemă cu care nu se confruntă doar ALRO, ci și alți operatori economici din România.